ποσά-16-δισεκ-ζεσταίνουν-τα-γκισέ-των-867115
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 25.01.2021 | 10:39

Ποσά 1,6 δισεκ. “ζεσταίνουν” τα γκισέ των επιχειρήσεων και τις εισπράξεις φόρων

Ξεκινά από σήμερα η διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων ώστε να ανοίξει η «κρατική κάνουλα» ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Έτσι με βάση τις ανακοινώσεις του Υπ. Οικονομικών και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα η εβδομάδα αυτή περιλαμβάνει την εκκίνηση πληρωμών για την Επιστρεπτέα 5 αλλά και της καταβολής των ποσών για το επίδομα θέρμανσης. Επίσης συνεχίζεται μέσα στην εβδομάδα ο  δεύτερος γύρος της καταβολής των αποζημιώσεων για τη μείωση των ενοικίων του Νοεμβρίου.

Βέβαια όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην τόνωση που δίνει στην αγορά η άρση απαγορεύσεων αλλά και των εκπτώσεων. Να σημειωθεί ότι την ικανοποίησή του για την κίνηση στην αγορά αλλά και για την τήρηση των κανόνων εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια των σημερινών επισκέψεών του σε εμπορικούς δρόμους του Χαλανδρίου και της Αγίας Παρασκευής. Ο υπουργός σημείωσε ότι θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε εμπορικούς δρόμους και πρόσθεσε: «Αν φοράμε όλοι τις μάσκες μας και προσέχουμε είμαι αισιόδοξος». Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός έγραψε: «Σήμερα στις αγορές του Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής. Άπαντες φορούν μάσκα, τα μαγαζιά τηρούν τα μέτρα, σε ορισμένα σημεία υπάρχει συνωστισμός. Αν φοράμε όλοι τις μάσκες μας και προσέχουμε είμαι αισιόδοξος. Η κίνηση ήταν αρκετά καλή. Θα συνεχίσω τις επισκέψεις μου».

Αναλυτικά, πάντως αυτήν την εβδομάδα αναμένονται να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης ποσών που αγγίζουν το 1,6 δισεκ. ευρώ:

•             Δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να βγει η σχετική ΚΥΑ με τις προϋποθέσεις για την καταβολή της Επιστρεπτέας προκαταβολής 5, όπου συνολικά υποβλήθηκαν 732.000 αιτήσεις. Βέβαια σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τη σχετική επεξεργασία που έχει γίνει, ένας σημαντικός αριθμός θα τεθεί εκτός. Έτσι περίπου 265.000 εταιρείες και επαγγελματίες μένουν εκτός επιστρεπτέας καθώς εμφανίζουν αύξηση τζίρου, ενώ 100.000 έχουν πτώση τζίρου αλλά μικρότερη από 20%. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης που υπέβαλαν αίτηση είχε αύξηση τζίρου στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου λόγω της ανάπτυξης καναλιών πωλήσεων τροφοδιανομές και take away/Ιανουαρίου.

•             Παράλληλα από σήμερα αναμένεται η δεύτερη υπουργική απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης για να ξεκινήσουν πληρωμές 60 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 110 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα χορηγηθούν συνολικά στους δικαιούχους. Το ύψος του επιδόματος για τους, συνολικά, 692.879 δικαιούχους κινείται από 80 και φτάνει τα 650 ευρώ ανάλογα το νοικοκυριό.

•             Επίσης αυτήν την εβδομάδα αναμένονται κι άλλες εκταμιεύσεις στους λογαριασμούς ιδιοκτητών που τους «κουρεύτηκαν» τα ενοίκια Νοεμβρίου. Είναι η συνέχεια του πρώτου κύκλου που έχει ξεκινήσει από τις 18 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου για τα ενοίκια Νοεμβρίου. Θα αφορά όσους δεν πληρώθηκαν κατά τον πρώτο κύκλο είτε γιατί εντοπίστηκαν λάθη ή ελλείψεις στις δηλώσεις «Δηλώσεις Covid» ή στο Ε9, είτε γιατί δεν έχει δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός στο Taxinet.

Πάντως μέρος από αυτά τα ποσά αναμένεται να γυρίσουν από άλλο δρόμο στα κρατικά ταμεία μέσα από την κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων καθώς έρχεται το τέλος του μήνα. Αναλυτικά μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η 7η δόση του φετινού λογαριασμού του φόρου εισοδήματος, ύψους 454 εκατ. ευρώ, η 5η δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2020, ύψους 423 εκατ. ευρώ και βέβαια ο ΦΠΑ  Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2020.  Τέλος στη λήξη του Γενάρη έρχονται και πληρωμές δόσεων από ρυθμίσεις με το  ποσό βεβαίωσης να ανέρχεται στα 100 με 120 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Reporter.gr