πώς-επηρεάζει-ακίνητα-και-οικοδομή-η-ν-183770
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 26.01.2015 | 10:19

Πώς επηρεάζει ακίνητα και οικοδομή η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

«Θα πρέπει πρώτα να δούμε την τελική πρόταση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την φορολογία των ακινήτων. Οι μέχρι τώρα προεκλογικές τοποθετήσεις του κόμματος είναι θολές και αυτό οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον, γιατί δεν «βγαίνουν» ορισμένες φιλόδοξες παραδοχές που έχουν γίνει, όπως η ταυτόχρονη είσπραξη ετήσιων φορολογικών εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ και η θέσπιση ενός μεγάλου αφορολόγητου ορίου.

Και δεύτερον, γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει το πώς μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογήσει τις εταιρείες, καθώς ένας πολύ πλούσιος ιδιοκτήτης μπορεί εύκολα να μεταφέρει τα ακίνητά του σε μια εταιρεία, όπου παράλληλα θα εγγράφει αποσβέσεις και θα απαλλάσσεται για τυχόν χρεωστικούς τόκους των δανείων του». Αυτά δήλωσε στο euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς ακινήτων, συμπληρώνοντας: «Η εγχώρια αγορά ακινήτων έχει υποστεί πρωτόγνωρη πτώση κατά την τελευταία εξαετία και πιστεύω πως αν δεν δούμε κάποιο ακραίο σενάριο, οι σοβαροί ξένοι επενδυτές που είναι ήδη τοποθετημένοι στη χώρα, δεν θα αποχωρήσουν. Επίσης, θεωρώ πως δύσκολα θα δούμε μια περαιτέρω σημαντική πτώση στις τιμές, τουλάχιστον στα καλά εμπορικά ακίνητα. Πολλά πράγματα βέβαια θα επηρεαστούν από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας και τις προσδοκίες που θα δημιουργηθούν μέσα στους επόμενους μήνες».

Με την τελευταία πρόταση συμφωνεί και άλλος παράγοντας της αγοράς ακινήτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν παρατηρηθεί μια γενικότερη εικόνα αναμονής των επενδυτών μέχρις ότου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για το δημόσιο χρέος -έως δηλαδή και τον προσεχή Μάιο- τότε θα έχει ήδη χαθεί περίπου το μισό 2015.

Επίσης, όλα δείχνουν πως μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο, οι τράπεζες θα χρηματοδοτούν κατά προτεραιότητα το ελληνικό δημόσιο και δεν θα περισσέψει οποιαδήποτε ρευστότητα για την πραγματική οικονομία, άρα και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα ακίνητα. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως η φετινή χρονιά συγκρίνεται με βάση μια επίσης φτωχότατη επίδοση του 2014, οπότε μεγάλα περιθώρια πτώσης δεν υπάρχουν».

Στάσιμη η ζήτηση για τσιμέντο

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η εντύπωση γνωστού στελέχους της εγχώριας τσιμεντοβιομηχανίας: «Η ζήτηση τσιμέντου προέρχεται από δύο βασικούς τομείς. Πρώτον από την υλοποίηση των δημόσιων έργων,που δεν πιστεύω ότι θα σταματήσει -θα είναι ένα ιδιαίτερα ακραίο σενάριο κάτι τέτοιο- και δεύτερον από τα ακίνητα των ιδιωτών, μια αγορά που πέρυσι κινήθηκε σε αναιμικά επίπεδα.

Δεν προβλέπεται βέβαια πως θα πάει καλύτερα φέτος (ιδίως μετά τη διάψευση των αρχικών προσδοκιών ότι θα βλέπαμε αυξημένη χρηματοδότηση από τις τράπεζες), αλλά από την άλλη πλευρά, πόσο πιο κάτω να πέσει; Γενικότερα, προβλέπω μια εγχώρια ζήτηση τσιμέντου κοντά ή και ελαφρά χαμηλότερη από τα περυσινά επίπεδα».

Ο ρόλος του τουρισμού

Βαρύνουσα σημασία επίσης για το χώρο της οικοδομής και των ακινήτων γενικότερα, παίζει και το πώς θα εξελιχθεί φέτος ο τουρισμός. Άλλωστε η τάση σταθεροποίησης (-3,3% στο δεκάμηνο) που παρατηρήθηκε πέρυσι στον όγκο των οικοδομικών αδειών οφειλόταν ως ένα βαθμό στις αυξημένες οικοδομικές εργασίες που σχετίζονταν με την τουριστική βιομηχανία.

Αν μέσα στον επόμενο μήνα η κατάσταση στον τουρισμό ομαλοποιηθεί (μέχρι τέλος Ιανουαρίου, άντε Φεβρουάριο, κλείνει ο μεγαλύτερος αριθμός των συμβάσεων με τους ξένους tour operators) τότε μπορούμε να βιώσουμε και φέτος μια ανοδική τουριστική χρονιά και η οικοδομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την τουριστική δραστηριότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο πήχης των προσδοκιών θα πέσει ακόμη περισσότερο.

Τέλος, οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων επίσης, πιστεύουν πως δεν θα πρέπει να σταματήσουν ούτε οιπωλήσεις κρατικών ακινήτων σε ιδιώτες, αλλά ούτε και η διάθεση προς μακρόχρονη αξιοποίηση κρατικών εκτάσεων.

Σε ότι δε αφορά τη φορολογία των ακινήτων για ιδιώτες, κύκλοι της αγοράς ακινήτων υποστηρίζουν: «Πάγια θέση μας είναι πως κάθε ακίνητο θα πρέπει να φορολογείται ξεχωριστά και όλοι οι ιδιοκτήτες να εισφέρουν από λιγότερα. Είναι λάθος ένας φόρος με προοδευτικό συντελεστή, όπως άλλωστε είναι και ο ΕΝΦΙΑ. Και αυτό γιατί όσοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να αγοράσουν κάποιο ακίνητο δεν θα το πράξουν, αλλά αντίθετα θα έχουν κίνητρο να πουλήσουν μέρος αυτών που ήδη κατέχουν. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα μειωθεί περαιτέρω το ήδη μικρό ενδεχόμενο ανάκαμψης της αγοράς» κατέληξαν.

Πηγή: euro2day.gr