ποιες-είναι-οι-500-μεγαλύτερες-εταιρίες-249238
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 28.08.2013 | 17:30

Ποιες είναι οι 500 μεγαλύτερες εταιρίες στην Ελλάδα

Εμπορικές είναι οι περισσότερες επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες με βάση τον τζίρο για το οικονομικό έτος 2011 σύμφωνα με έκδοση της Direction Εκδοτικός Οργανισμός “Οι ισχυροί της ελληνικής οικονομίας 2013”.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Direction Business Reports, o εμπορικός κλάδος κάλυψε το 40% του συνόλου των εταιρειών με 200 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 11 ήταν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι υπόλοιπες 189 ήταν μη εισηγμένες.

Ο κλάδος των υπηρεσιών κάλυψε το 30,60% με 153 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 116 ήταν μη εισηγμένες και 37 εταιρείες έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Ο κλάδος της βιομηχανίας βρέθηκε στην 3η θέση με ποσοστό 29,40% επί του συνόλου των εταιρειών.

ΤΟP 100

Ο κλάδος των υπηρεσιών κατέλαβε την πρώτη θέση το 2011 από πλευράς αριθμού επιχειρήσεων που συμπεριλήφθησαν στις 100 πιο κερδοφόρες της οικονομίας. Οι εταιρείες υπηρεσιών αποτέλεσαν το 55% του συνολικού δείγματος του top 100 με 55 εταιρείες και ακολούθησε ο κλάδος βιομηχανίας με 24 εταιρείες και ποσοστό 24%. Ο κλάδος του εμπορίου βρέθηκε στην τρίτη θέση με 21 εταιρείες και ποσοστό 21%.

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις το 2012

Ο κλάδος των εταιρειών διύλισης πετρελαίου που εκπροσωπείται στη χώρα μας από δύο επιχειρήσεις (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil) κατέκτησε την πρώτη και δεύτερη θέση, με διαφορά από τις υπόλοιπες, στη λίστα των 250 μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων το 2012, σύμφωνα με τον κύκλο εργασιών. Είναι αξιοσημείωτο ότι και τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil κατέγραψαν αύξηση του τζίρου τους αντίστοιχα κατά 15,22% και 15,31% το 2012 σε σύγκριση με το οικονομικό έτος του 2011. Στην 3η θέση της λίστας συμπεριλήφθηκε η ΔΕΗ με ποσοστιαία αύξηση 13,66% και αμέσως μετά είχαμε την παρουσία της διαχειρίστριας εταιρείας του ηλεκτρικού ρεύματος ΛΑΓΗΕ με υστέρηση κατά 12,59% του κύκλου εργασιών το 2012 σε σύγκριση με το 2011.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τον κατάλογο των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων, βρέθηκε στην 5η θέση και αμέσως μετά είχαμε τον ΟΠΑΠ. Η Eurobank είναι η πρώτη εμπορική τράπεζα που καταλαμβάνει την 7η θέση, για να ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Tράπεζα Πειραιώς.

Η εμπορική εταιρεία ΕΚΟ ΑΒΕΕ που δραστηριοποιείται στους κλάδους καυσίμων, λιπαντικών και υγραερίων κατετάγη στην 11η θέση, για να ακολουθήσει η ΔΕΠΑ και η εταιρεία Coral από τον κλάδο των καυσίμων. Η κάθετη πτώση της εγχώριας ζήτησης έχει επηρεάσει τις εμπορικές επιχειρήσεις που σημείωσαν πτώση του τζίρου τους και ανάλογη εικόνα αναμένεται να εμφανισθεί και όταν ολοκληρωθεί η τρέχουσα οικονομική χρήση.

Στην πρώτη εικοσάδα των επιχειρήσεων με τον υψηλότερο κύκλο εργασιών συμπεριλήφθησαν ο ΟΤΕ, η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Cosmote, η Mamidoil Jetoil, η Σκλαβενίτης, η ΔΕΔΔΗΕ και η Αιγαίον Όιλ. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι δεν είχε βρεθεί ο ισολογισμός έτους 2012 μέχρι και τα τέλη Ιουλίου για την εταιρεία Μαρινόπουλος.

Οι πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις το 2012

Στην κορυφή των πιο κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων με βάση τα κέρδη προ φόρων και για το 2012 βρέθηκε ο ΟΠΑΠ. Ακολούθησε η Cosmote, θυγατρική του ΟΤΕ, που ανήκει στο γερμανικό όμιλο της Deutsche Telekom. Στην τρίτη θέση των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων για την παρελθούσα χρήση συναντούμε την Τράπεζα της Ελλάδος, που αποτελεί την εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Aκολουθεί στην 6η θέση η εταιρεία Motor Oil συμφερόντων της οικογένειας Β. Βαρδινογιάννη, ενώ στην 7η θέση βρέθηκε η ΔΕΣΦΑ. Στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις και το 2012 ήταν η ΔΕΠΑ, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το κατάστημα παιχνιδιών Jumbo.