ποια-χαρακτηριστικά-των-δημοσκοπήσε-548428
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.03.2021 | 10:54

Ποια χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων τρομάζουν την κυβέρνηση

Προβληματικός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων καθώς όλα δείχνουν ότι η ΝΔ  χάνει έδαφος στις θετικές απόψεις των πολιτών  ενώ μειώνεται αισθητά η διάφορα της με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως τα σημαντικά δεν είναι αυτά. Το μυστικό βρίσκεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία δείχνουν τους έλληνες πολίτες απογοητευμένους από την διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της πανδημίας. Η κυβέρνηση χάνει ποσοστά εμπιστοσύνης των πολιτών σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Η κόπωση έφερε δυσαρέσκεια

Τα απανωτά lockdown, το συνεχές «ακορντεόν», οι συνέπειες στην τσέπη εκατομμυρίων πολιτών, η ψυχολογική κόπωση, έχουν κάνει τον κόσμο να δυσπιστεί ως προς τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Αλλά και ως προς τη συνέχιση της πανδημίας, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Αν και το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και η μία μετά την άλλη οι χώρες παίρνουν ξανά αυστηρά μέτρα, οι Ελληνες ανησυχούν ότι θα χαθεί και αυτό το καλοκαίρι, φοβούνται για την οικονομία, αγωνιούν για τη ζωή τους.

Αλλά και γεγονότα, όπως η αστυνομική βία και τα πρόσφατα επεισόδια, πλήγωσαν την εικόνα της κυβέρνησης.

Στην έρευνα της Metron Analysis για το Mega την προηγούμενη εβδομάδα, στο ερώτημα αν η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνσης το 56% λέει προς τη λάθος και το 36% προς τη σωστή. Το ενδιαφέρον είναι ότι τον Φεβρουάριο οι γνώμες ήταν μοιρασμένες. Το 45% έλεγε προς τη σωστή κατεύθυνση, το 44% προς τη λάθος και μέσα σε ένα μήνα αυτό το στοιχείο ανέβηκε 12 μονάδες ενώ όσοι έκαναν λόγο για σωστή κατεύθυνση έπεσαν από το 45% στο 36%.

Η υγειονομική κρίση

Παράλληλα, οι εντυπώσεις για το έργο της κυβέρνησης στην υπόθεση του κοροναϊού δεν είναι και τόσο καλές. Όταν τον Νοέμβριο οι θετικές γνώμες ήταν στο 50% και τον Μάρτιο έπεσε στο 40% τότε θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι για την κυβέρνηση καθώς ο κόσμος ενδεχομένως έχει κουραστεί από τα απανωτά lockdown και τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Σοβαρό είναι το πρόβλημα για την κυβέρνηση στις ηλικίες 17-34 αφού το 66% κρίνει αρνητικά το έργο της στη δημόσια υγεία. Αντίθετα, θετικά κρίνεται το έργο στις ηλικίες από 65 και άνω με ποσοστό 61%.

Οι πολίτες ερωτώνται αν τα χειρότερα είναι μπροστά μας ή όχι και το 45% περιμένει ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες ενώ το 47% ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα. Υπάρχει μια άνοδος 5 μονάδων σε ένα μήνα για όσους εμφανίζονται απαισιόδοξοι.

Το 63% των πολιτών πιστεύει ότι μέσα στο 2021 θα επανέλθει η φυσιολογική καθημερινότητα ενώ 1 στους 4 ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος του χρόνου.

Στην δημοσκόπηση της Interview το 62% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο από την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, ούτε από την οικονομική διαχείρισή της (57%), με το 53% πάντως να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε χειρότερη διαχείριση. Οι ερωτηθέντες στη συντριπτική τους πλειοψηφία (57%) ζητούν την άρση του lockdown, πιστεύοντας ότι «κούρασε και δεν αποδίδει».

Στη δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha, σχετικά με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών, το 65,5% επιθυμεί τη χαλάρωση των μέτρων.

Για τους περιορισμούς στο λιανεμπόριο, το 85,9% των πολιτών θεωρεί πως πρέπει να χαλαρώσουν, το 5% επιθυμεί να γίνουν πιο αυστηροί και 7,3% επιθυμεί να διατηρηθούν.

Για τους περιορισμούς στην εστίαση, το 75% των πολιτών επιθυμεί να χαλαρώσουν ενώ το 22,3% να παραμείνουν.

Έχοντας λοιπόν κατά νου την εικόνα αυτή οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επεξεργάζονται τους τρόπους με τους οποίους θα συγκρατηθεί η δυσαρέσκεια των πολιτών  πριν γίνει θετική ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ.

 Οι πιο μετριοπαθείς υποστηρίζουν ότι αυτό που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση είναι να δείξει σοβαρότητα και αντανακλαστικά στα θέματα της πανδημίας και να κάνει έναν σωστό προγραμματισμό στην οικονομία. Στην πραγματικότητα δηλαδή προτείνουν το τέλος της επικοινωνίας. Την άρση των περιορισμών. Το άνοιγμα και την ενίσχυση της οικονομίας που είναι ουσιαστικά το μόνο που πεδίο που μπορεί να αντιστρέψει την φθίνουσα πορεία… Εξάλλου οι παλιοί πολιτικοί σημείωναν ότι οι εκλογές κερδίζονται και χάνονται από την κατάσταση της τσέπης των πολιτών…