πλειστηριασμοί-τι-μπορούν-να-κάνουν-ό-438867
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 11.08.2022 | 07:30

Πλειστηριασμοί: Τι μπορούν να κάνουν όσοι τους κοινοποιηθεί διαταγή πληρωμής

Aπό Σεπτέμβριο αναμένεται οι πλειστηριασμοί να ανεβάσουν «στροφές» και οι οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους, αναζητούν τρόπους άμυνας.

Υπάρχει κάποιος τρόπος προστασίας των οφειλετών από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς; Σύμφωνα με την εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» στο Open TV, συνήθως προηγείται από τα fund (που έχουν στην κατοχή τους τα περισσότερα δάνεια) μία εξώδικη δήλωση καταγγελίας του δανείου. «Εκεί δεν μπορεί να κάνει τίποτα, δεν είναι ένα ένδικο μέσο. Πρέπει να το αξιολογήσει μαζί με τον δικηγόρο του και καλό είναι να κάνει αίτημα για ρύθμιση», υπογράμμισε ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στην εκπομπή.

Οταν όμως έρθει η διαταγή πληρωμής, που είναι το στάδιο μετά την καταγγελία του δανείου εφόσον δεν ρυθμιστεί η πληρωμή, ο οφειλέτης έχει προθεσμία 15 εργάσιμων ημερών να καταθέσει ανακοπή στη διαταγή, στο αρμόδιο Πρωτοδικείο ή Ειρηνοδικείο, ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

Ασφαλιστικά μέτρα

«Αν, όμως, παράλληλα με αυτό, πάνε να τρέξουν διαδικασίες και δεν θέλει ένα οφειλέτης, για παράδειγμα καταναλωτικού δανείου, να κινδυνεύσει να πάει το fund να γράψει προσημείωση υποθήκης, θα πρέπει να κάνει και ασφαλιστικά μέτρα, αφού έχει κάνει ανακοπή», τόνισε ο κ. Τσουκαλάς.

Συνοψίζοντας είπε: «Σε ελάχιστες ημέρες από την κοινοποίηση διαταγής πληρωμής, ο πιστωτής έχει δικαίωμα ακόμη και για μη ενυπόθηκα δάνεια να εγγράψει προσημείωση στο υποθηκοφυλακείο πάνω στο ακίνητο του δανειολήπτη. Αν ο δανειολήπτης θέλει να προλάβει τη διαδικασία πρέπει να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα».

Αν ταυτόχρονα εκκρεμεί για τον δανειολήπτη έφεσή του κατά του νόμου Κατσέλη, μπορεί να καταθέσει αίτηση αναστολής διαδικασίας εκτέλεσης, με ασφαλιστικά μέτρα ενώπιον του δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμεί η έφεση (πρωτοδικείο) ή ενώπιον του δικαστηρίου που είχε εκδώσει την απορριπτική απόφαση (Ειρηνοδικείο).

Τι γίνεται αν κοινοποιηθεί ο πλειστηριασμός; «Εκεί είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Θα πρέπει ο δανειολήπτης εντός 45 ημερών να κάνει ανακοπή κατά της κατασχετήριας έκθεσης. Αν δεν έχει προλάβει να κάνει την ανακοπή, έχει προθεσμία 15 ημερών που μπορεί να κάνει ανακοπή με αίτημα να διορθωθεί η τιμή, καθώς για πολλά ακίνητα έχει οριστεί πολύ χαμηλά», τόνισε ο κ. Τσουκαλάς, επισημαίνοντας ότι το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό «τα χτυπάνε τα ίδια τα funds».