Πλειστηριασμοί: Στο «σφυρί» 2.000 πρώτες κατοικίες

  • Απο stergios
  • 8 Δεκεμβρίου 2018 - 20:05
  • Comments Off

Στον πλειστηριασμό 2.000 πρώτων κατοικιών, αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ, θα προχωρήσουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 οι τράπεζες, καθώς το μέτρο της εκπλειστηρίασης ακουμπά πλέον μεσαία διαμερίσματα των 80 – 100 τ.μ. Η διεξαγωγή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας υπαγορεύεται από τις δεσμεύσεις για δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων που έχουν αναλάβει πιστωτικά ιδρύματα έναντι του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), βάσει των οποίων το 20% της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 50 δισ. ευρώ την τριετία 2019 – 2021, δηλαδή 10 δισ. ευρώ, θα προέλθει από τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με την RealNews της Κυριακής, τα τείχη «γκρεμίζονται» συνολικά, με δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών επιμένει και στην πλήρη κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου που προσφέρει ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη, όπως ισχύει σήμερα, και αντικατάστασή τους με όρια προστασίας ως προς την αξία του ακινήτου χαμηλότερα των 100.000 ευρώ.

Για να βγει ένα ακίνητο στον πλειστηριασμό, πρέπει το δάνειο (στεγαστικό, καταναλωτικό, μικρό εταιρικό, στο οποίο έχει δοθεί ως εγγύηση να καταγγελθεί από την τράπεζα. Από τη στιγμή της καταγγελίας του «κόκκινου» δανείου μεσολαβούν 6-7 μήνες για να γίνει ο πλειστηριασμός.

Συνολικά για το 2019, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί στον SSM πως θα προχωρήσουν σε 30.000 πλειστηριασμούς. Σε αντίθεση με τους πλειστηριασμούς που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2018 έως και σήμερα και αφορούσαν αστικά ακίνητα υψηλής αντικειμενικής αξίας (πάνω από 250.000 ευρώ κατά μέσο όρο), εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα, το 2019 ο πήχυς της αξίας του ακινήτου κατεβαίνει κατακόρυφα και βάζει στο κάδρο ακίνητα που αποτελούν εγγύηση σε ένα μέσο στεγαστικό δάνειο της τάξης των 90.000 – 120.000 ευρώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ, ΑΚΙΝΗΤΑ, ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, SSM, ΕΓΓΥΗΣΗ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]