πλαφόν-στο-φυσικό-αέριο-σήμερα-η-τελικ-1075047
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 19.12.2022 | 10:16

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Σήμερα η τελική απόφαση των Υπ. Ενέργειας

«Κλειδώνει» σήμερα -Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022-, το πλαφόν για το φυσικό αέριο, μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να παρθούν οι τελικές αποφάσεις στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας. Σήμερα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε συμφωνία για την τιμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να «κλειδώσει» η τιμή του πλαφόν λίγο κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επίσης αναμένεται να αποφασιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για το ύψος, από το οποίο θα ενεργοποιείται ο «κόφτης» της τιμής, αλλά και τον μηχανισμό ανάσχεσης του πλαφόν.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε τη μείωση του ανώτατου ορίου στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.

Όπως μεταδίδει  η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ειρήνη Ζαρκαδούλα, χθες Κυριακή στάλθηκε κοινή επιστολή της Ελλάδας, του Βελγίου, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Βουλγαρίας, ενόψει του σημερινού Συμβουλίου.

Αναφερόμενη στις αντιρρήσεις της Γερμανίας, τόνισε ότι θα είναι θετικό να συμμετάσχει και να είναι μέσα σε αυτές τις χώρες της πλειοψηφίας. Ωστόσο όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές εάν δεν θέλει, δεν σημαίνει κάτι. Θα προχωρήσουν εφόσον υπάρχει πλειοψηφία.

Επίσης, σημείωσε πως σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας πρέπει να αποφασίσουν και σε κάποιες άλλες δικλείδες, όπως για το πότε θα ενεργοποιείται, αν θα ενεργοποιείται και πότε θα απενεργοποιείται καθώς και κάποιες σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες.

Στο κείμενο συμπερασμάτων, oι 27 ηγέτες καλούσαν το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας να ολοκληρώσει σήμερα τις διαδικασίες όχι μόνο για τον μηχανισμό του πλαφόν –που έχει αναδειχθεί σε «εστία διχασμού» των χωρών της ΕΕ- αλλά και τους δυο Κανονισμούς για τα υπόλοιπα μέτρα για την αγορά αερίου και την ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ, οι οποίοι είναι «όμηροι» της συμφωνίας για το πλαφόν.