Αν. Πετρόπουλος: Οι μειώσεις θα πλήξουν έως το 30% των συνταξιούχων

Οι προβλεπόμενες περικοπές των συντάξεων από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όταν δηλαδή θα εκδοθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας Αναστάσιο Πετρόπουλο, «θα αγγίξουν το πολύ έως και το 30% των συνταξιούχων». Με δήλωσή του στη «Ν» ο κ. Πετρόπουλος τονίζει πως «μπορούμε να τις αποφύγουμε και να μην υπάρχουν στο επίπεδο που διαμορφώνονται με βάση τις διατάξεις αυτές (σ.σ.: ν. 4387/16). Νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε αυτές τις συνέπειες εκεί που παρουσιάζεται πιθανότητα μείωσης συνταξιοδοτικών αποδοχών».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης «οι αγρότες δεν έχουν επανυπολογισμό των συντάξεών τους και ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο μπορεί να υπερβαίνει το 25%-30%, δεν θα έχει καμία μείωση των αποδοχών του. Ένα ποσοστό από τους υπόλοιπους συνταξιούχους θα δει και αύξηση των συνταξιοδοτικών παροχών τους». Όμως, όπως τόνισε στη δήλωσή του, «το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί με το πέρας της επόμενης περιόδου. Έχουμε επτά μήνες μπροστά για να αποτυπωθούν οι συντάξεις με τα ενημερωτικά που θα εκδοθούν τον προσεχή Δεκέμβριο».

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πετρόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις και κάτω από τα 1.000 ευρώ. Έτσι, λοιπόν, στον βασικό σχεδιασμό του υπουργείου ο στόχος είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι απώλειες στους χαμηλοσυνταξιούχους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί η μείωση συντάξεων μέχρι 700 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη μέση σημερινή σύνταξη του ΙΚΑ. Όμως, αυτός ο κεντρικός στόχος δεν αποκλείει, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη μείωση ακόμη και κατώτατων συντάξεων σε άλλα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, στα οποία προκύπτουν μικρές προσωπικές διαφορές από τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «η μείωση 18% στις συντάξεις εμπεριέχει και τα επιδόματα, δεν υπάρχει πρόσθετη περικοπή επιδομάτων, οι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 18%».

Η διαρροή για το ΣτΕ

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο αργά το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, σύμφωνα με τις οποίες το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ – 12 κατά) τις προσφυγές συνδικαλιστικών ενώσεων και επαγγελματικών ομάδων που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης -κατά πάγια θέση του- απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, επειδή μέχρι σήμερα η πολυαναμενόμενη απόφαση δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί.
Σύμφωνα, πάντως, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ΕΝΥΠΕΚΚ του καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλου, οι προσφυγές των συνδικαλιστών απορρίφθηκαν με οριακή πλειοψηφία από το ΣτΕ. Τα μέτρα αυτά αφορούν τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) με βάση τον οποίο υπολογίζονται ήδη, αλλά και θα επανυπολογιστούν από 1/1/2019 οι συντάξεις.

Νομικοί κύκλοι και εργατολόγοι σημειώνουν ότι εάν επαληθευθούν οι διαρροές περί της απόφασης του ΣτΕ, τότε ο νόμος Κατρούγκαλου 4387/2016 θα είναι ο πρώτος νόμος επανυπολογισμού συντάξεων που -εφόσον καταγραφεί και επίσημα με την καθαρογραφή της απόφασης- κρίνεται τα τελευταία χρόνια συνταγματικός. Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως οι προηγούμενοι νόμοι από το 2012 και μετά έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί με αποφάσεις της ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου. Πάντως, η διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης προκάλεσε δυσφορία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η απόφαση δεν έχει την τελική μορφή της, αφού για να θεωρηθεί οριστική θα πρέπει να καθαρογραφεί. Επίσης, η δυσφορία των ανωτάτων δικαστικών έχει σχέση και με το γεγονός πως η υπόθεση αφορά μεγάλο αριθμό κατηγοριών πολιτών που πρέπει να ενημερώνονται για τέτοια ζητήματα επίσημα. Τέλος, να σημειωθεί ότι εντός των επόμενων ημερών ακολουθούν και άλλες διασκέψεις με κορυφαία ζητήματα του ασφαλιστικού νόμου, που αφορούν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς κ.λπ.

πηγή: naftemporiki.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΥΛΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!