παζάρια-για-το-γαλλικό-κλειδί-στο-χρ-12678
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 05.04.2018 | 10:22

Παζάρια για το «γαλλικό» κλειδί στο χρέος

Σε εντατική φάση φαίνεται να μπαίνει η διαδικασία για τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού ρύθμισης του Ελληνικού χρέους όπως καταφαίνεται από δημοσιεύματα στο Γερμανικό τύπο. Η εκκίνηση της λειτουργίας της κυβέρνησης και πάλι στο Βερολίνο φαίνεται ότι έχει ενεργοποιήσει του διαύλους με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες για το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το Ελληνικό χρέος, που ως γενικό πλαίσιο έχουν αποφασιστεί αλλά απαιτείται εξειδίκευση. Εκεί ακριβώς είναι και το παζάρι καθώς ο μηχανισμός που θα επιλεγεί για την Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τον μπούσουλα για ανάλογες περιπτώσει στο μέλλον για άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα πάντως με τη DW η Γερμανία τηρεί σιγή ιχθύος σε όσα ακούγονται για το «γαλλικό κλειδί». Ερωτηθείς από την Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση για τη στάση του υπουργείου του αναφορικά με τις προτάσεις της γαλλικής κυβέρνησης και του ΕΜΣ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Δήλωσε απλά ότι το ζήτημα θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα το Eurogroup παράλληλα με το θέμα της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος. Η επιτυχής ολοκλήρωσή του αποτελεί άλλωστε την προϋπόθεση για τις όποιες αποφάσεις που αφορούν το χρέος.

Ο κ. Κόλμπεγκ υπογράμμισε πάντως ότι «η Ελλάδα πράγματι υλοποίησε τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις και σημείωσε σημαντική πρόοδο. Η οικονομία αναπτύσσεται ξανά και η ανεργία μειώνεται.»

Έλεγχος των θεσμών το μόνο δεδομένο

Σε ερώτηση κατά πόσο η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιεί μέτρα μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου προγράμματος ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι θα υπάρχει «μετά το πρόγραμμα» ένας «έλεγχος» των θεσμών. Οι λεπτομέρειες θα πρέπει ακόμη βέβαια να συζητηθούν

Όπως αναφέρει η DW παραπέμποντας στην εφημερίδα Handelsblatt ομάδα εργασίας του Eurogroup έχει διατυπώσει σκέψεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι προτάσεις βασίζονται σε υπολογισμούς του ΕΜΣ και της γαλλικής κυβέρνησης. Ένα από τα βασικά σημεία του σχεδίου είναι να συνδεθεί η εξόφληση των δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Όσο μεγαλύτερος ο ρυθμός ανάπτυξης τόσο πιο υψηλές θα είναι οι δόσεις. Σε περίπτωση που ο μέσος όρος ανάπτυξης πέσει κάτω από το 2,8%, τότε η Ελλάδα θα απαλλάσσεται από την εξόφληση των δανείων.

Διαπραγμάτευση πακέτο και διαρροές που χτίζουν κλίμα

Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι εν όψει της διαπραγμάτευσης που αναμένεται να πάρει μπρος στο τέλος Απριλίου μετά και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την Eurostat για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας τα ζητήματα του μηχανισμού εποπτείας, του χρέους αλλά και των δεσμεύσεων που θα πρέπει να αναλάβει η χώρα θα «πακεταριστούν».

Πάντως το επόμενο διάστημα κι εν όψει της διαπραγμάτευσης «πακέτο» πολλοί στην Αθήνα αλλά και στις Βρυξέλλες αναμένουν σειρά διαρροών από το Βερολίνο σε μια προσπάθεια να «χτιστεί» κλίμα αλλά και να καούν προτάσεις που δεν βολεύουν τη Γερμανική πλευρά.

Στο φόντο αυτό εκτιμούν ότι η δημοσίευση της Handelsblatt για το «γαλλικό κλειδί» για το Ελληνικό χρέος εντάσσεται στην προσπάθεια να αποδυναμωθεί η άποψη ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια ρήτρα Ανάπτυξης για ελάφρυνση του χρέους. Πολλοί πίσω από τη διαρροή βλέπουν σκοπιμότητα να «καεί» μια άποψη που βολεύει τη Γαλλία ή άλλες χώρες που ενδεχομένως επιζητήσουν τέτοιες λύσεις στο μέλλον.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στο Βερολίνο που δεν τη θεωρούν βιώσιμη μια τέτοια λύση καθώς προβλέπει ότι η χώρα θα απαλλαγεί από τις αποπληρωμές εάν ο μέσος όρος της πενταετούς ανάπτυξης μειωθεί κάτω από το 2,8%. Σημειώνεται ότι η γαλλική πρόταση προβλέπει ότι εάν υπάρξουν ρυθμοί μεταξύ 2,8% και 3,4% η Ελλάδα θα αποπληρώνει μέρος του χρέους της, ενώ αν η Ανάπτυξη είναι υψηλότερη, οι δόσεις θα εξοφλούνται πλήρως.

Το θέμα είναι βέβαια πώς η χώρα θα «κλειδώσει» τόσο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (με σκληρές μεταρρυθμίσεις μόνο;) σε μια περίοδο που η ποσοτική χαλάρωση φαίνεται να τελειώνει και συνεπώς είναι άδηλο το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας από την οποία η χώρα εξαρτάται άμεσα. Επίσης εάν δεν καταστεί εφικτή μια έντονα αναπτυξιακή πορεία προβάλλει πιθανή η αέναη μεταφορά στο μέλλον του δυσβάστακτου χρέους με επιπτώσεις στη διεθνή θέση της χώρας.

Γιώργος Αλεξάκης