Πάρτι «θαλασσαδανείων» στην Attica Bank - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
24
Ιούνιος
Back

Πάρτι «θαλασσαδανείων» στην Attica Bank

Στοιχεία-φωτιά περιλαμβάνει το πόρισμα του ελέγχου της ATTICA BANK, που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM).

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα “Καθημερινή”, από 31.12.2014 έως σήμερα και ενώ η καταθετική βάση της τράπεζας κατέρρεε- χάνοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ καταθέσεις- η διοίκηση της ATTICA BANK χορηγούσε δάνεια, πέρα από κάθε τραπεζική λογική, άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Οι χορηγήσεις “θαλασσοδανείων” και μάλιστα την ώρα που οι καταθέσεις της τράπεζας μειώνονταν, είχαν ως αποτέλεσμα την εποπτική παρέμβαση της ΤτΕ, ζητώντας τη μη χορήγηση νέων δανείων ύψους άνω των 100.000 ευρώ, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη της κεντρικής τράπεζας. Οι οδηγίες αυτές, ωστόσο, τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσο και στις αρχές Σεπτεμβρίου αγνοήθηκαν επιδεικτικά και αυτό οδήγησε στην επιβολή της απαγόρευσης χορηγήσεων δανείων την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ΤτΕ βρίσκεται ένα βήμα πριν από την τοποθέτηση Επιτρόπου στην ATTICA BANK, καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ, το ΤΣΜΕΔΕ αρνιόταν να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις της κεντρικής τράπεζας. Αν και το Δ.Σ. της ATTICA προχώρησε χθες στην εκλογή του Θεόδωρου Πανταλάκη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, πρόσωπο που έχει την εμπιστοσύνη της ΤτΕ, ωστόσο το ΤΣΜΕΔΕ επιμένει να εκπροσωπείται στο Δ.Σ. μέσω του προέδρου του Κωνσταντίνου Μακέδου, πρόσωπο που η ΤτΕ απορρίπτει κατηγορηματικά.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια του 2015, και ενώ το τραπεζικό σύστημα δοκιμαζόταν από τις ακραίες επιπτώσεις της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, η διοίκηση προχώρησε σε χορηγήσεις δανείων άνω των 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Κ», πρόκειται κυρίως για δάνεια προς συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους. Επίσης, πρόκειται για μεγάλου ύψους δάνεια, από 10 εκατ. ευρώ μέχρι και 40 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2015 οι χορηγήσεις δανείων των τραπεζών προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 8 δισ. ευρώ, εκτός φυσικά για τους λίγους καλούς πελάτες – επιχειρηματίες της Attica Bank! Οι καταθέσεις της Attica το 2015 μειώθηκαν από 3,25 δισ. ευρώ στα 2,14 δισ. ευρώ (-34%) και την ίδια ώρα η τράπεζα αύξησε τις χορηγήσεις δανείων κατά 250 εκατ. (+10%), ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ανήλθε στα 3,93 δισ. ευρώ από 3,74 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 (+5,1%).

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, οι καταθέσεις της τράπεζας μειώθηκαν εκ νέου κατά 130 εκατ. ευρώ, ωστόσο η διοίκηση προχώρησε σε νέες χορηγήσεις πάλι προς επιχειρηματικούς ομίλους ύψους 76 εκατ. ευρώ. Και τα νέα δάνεια εμφανίζουν υψηλό δείκτη καθυστερήσεων, επιδεινώνοντας τη συνολική εικόνα της τράπεζας. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2014, τα «κόκκινα» δάνεια της Attica διαμορφώνονταν στο 44,8% του χαρτοφυλακίου και εκτοξεύθηκε στο 56% στο τέλος του 2015! Μάλιστα η εικόνα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω το 2016! Σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων σχεδόν 4 δισ., τα «κόκκινα» ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ!

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!