«Πακέτο» 7,2 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠ για τους πρώην εργαζομένους στη Sprider Stores

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να διατεθούν 7,2 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης (ΕΤΠ) για τους πρώην εργαζομένους στην αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης Sprider Stores και για νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, το ποσό των 7,2 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στη στήριξη 761 πρώην εργαζομένων της αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης Sprider Stores και 505 νέων στην Ελλάδα που βρίσκονται εκτός απασχόλησης εκπαίδευσης ή κατάρτισης, να βρουν νέες θέσεις εργασίας. Αυτό θα γίνει μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από το ΕΤΠ που παρέχουν ενεργό επαγγελματικό προσανατολισμό, επαγγελματική κατάρτιση, ειδικές συμβουλές για την επιχειρηματικότητα, συνεισφορά για τη σύσταση νέων επιχειρήσεων και διάφορα επιδόματα.

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του πακέτου είναι 12 εκατ. ευρώ, 7,2 εκατομμύρια από τα οποία θα διατεθούν από το ΕΤΠ. Η πρόταση της Επιτροπής έχει διαβιβαστεί για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Λάζλο Άντορ δήλωσε ότι η σημερινή απόφαση θα βοηθήσει 1.200 Έλληνες να προετοιμαστούν για νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για μια πρώτη θέση απασχόλησης και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Επιτροπή ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για στήριξη από το ΕΤΠ των απολυμένων της Sprider Stores και των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Το πεδίο εφαρμογής του ΕΤΠ καλύπτει τους εργαζομένους που απολύθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καθώς και τους εργαζομένους ορισμένου χρόνου, τους αυτοαπασχολούμενους και, κατά παρέκκλιση έως τα τέλη του 2017, νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΕΑΚ). Το ΕΤΠ ξεκίνησε να λειτουργεί το 2007 και από τότε έχει λάβει 130 αιτήσεις για την παροχή βοήθειας σε περισσότερους από 116.000 εργαζομένους. Μόνο το 2013, η στήριξη ξεπέρασε τα 53,5 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση στήριξης από το ΕΤΠ, μετά την απόλυση 761 εργαζομένων στην Sprider Stores ΑΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΑΝΕΡΓΙΑ, SPRIDER, ΕΤΠ


Αφήστε μια απάντηση