π-στ-ελλάδας-δ-δωρίδος-μπλόκο-στο-αι-289041
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 17.02.2012 | 06:14

Π. Στ. Ελλάδας-Δ. Δωρίδος: «Μπλόκο» στο αιολικό πάρκο της «ΓΚΑΜΕΣΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»

Συζητήθηκε και τελικώς απορρίφθηκε στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, το αίτημα της εταιρείας «ΓΚΑΜΕΣΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην πεδιάδα του Μόρνου. Η αρμόδια επιτροπή υιοθέτησε πλήρως το σκεπτικό της εισήγησης του δημάρχου Δωρίδος, και έκρινε ομόφωνα ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η επένδυση. Στη συνεδρίαση του της επιτροπής για το θέμα, που έγινε την περασμένη Τετάρτη, το Δήμο Δωρίδος εκπροσώπησαν ο δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης και ο αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος, ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μαλαμάτων Πάνος Καραδήμας καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του επισήμανε τόσο τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων Μαλαμάτων και Μανάγουλης, καθώς και την ομόφωνη αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δωρίδος, αλλά και την καθολική άρνηση της τοπικής κοινωνίας, τονίζοντας δε χαρακτηριστικά ότι «επενδύσεις με ΜΑΤ δεν γίνονται», θυμίζοντας το πολύπαθο έργο του Αναδασμού. Στη συνέχεια, τόνισε τις βασικές παραμέτρους που δεν επιτρέπουν την οποιαδήποτε παρέμβαση στην περιοχή, μεταξύ άλλων, τη μη ολοκλήρωση του Αναδασμού, την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, τη θεσμοθέτηση Βιοτεχνικής Ζώνης στην περιοχή των Μαλαμάτων, καθώς και την κοντινή απόσταση από τις κατοικίες και τους οικισμούς των Μαλαμάτων, Αγίου Πολύκαρπου, Μανάγουλης, Λόγγου και Χιλιαδούς.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Γ. Καπεντζώνης επέμεινε για μια ακόμη φορά στην πάγια θέση του Δήμου Δωρίδος για τη σημασία των αντισταθμιστικών για κάθε εκμετάλλευση φυσικών πόρων του δήμου , είτε αφορά το νερό, τις εξορύξεις -που πρέπει να είναι μόνο υπόγειες-, τον ήλιο, τον άνεμο, σε κάθε σημείο του δήμου, προς όφελος των δημοτών. Σημείωσε, δε, ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται πάντα ορθολογικά, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη το περιβάλλον και τους κατοίκους και όχι μόνο το οικονομικό όφελος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σαφείς και τεκμηριωμένες θέσεις του Δήμου Δωρίδος υιοθετήθηκαν και από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, η οποία αναίρεσε την αρχικά θετική της πρόταση γνωμοδοτώντας με τη σειρά της αρνητικά στην προοπτική εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην πεδιάδα του Μόρνου.