ομόνοια-το-πρώην-εφετείο-γίνεται-ξενο-1185619
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.05.2023 | 11:07

Ομόνοια: Το πρώην Εφετείο γίνεται ξενοδοχείο

Σειρά ακινήτων ιδιοκτησίας του στο κέντρο της Αθήνας, ορισμένα εκ των οποίων κρίνονται ως λίαν εμβληματικά, σχεδιάζει να αξιοποιήσει ο ΕΦΚΑ, έχοντας προκηρύξει σχετικούς διαγωνισμούς μακροχρόνιας παραχώρησης εκμετάλλευσης το προηγούμενο διάστημα. Στόχος του ΕΦΚΑ είναι η ανακατασκευή και επαναλειτουργία των ακινήτων κυρίως ως ξενοδοχείων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα ακόμη και ανέγερσης κτιρίου γραφείων.

Σε αυτή την στρατηγική επιλογή εντάσσεται και η προκήρυξη διαγωνισμού για ξενοδοχείο σε ακίνητο του ΕΦΚΑ κοντά στην Ομόνοια.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ προχωρά στη διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωση και επένδυση στο ακίνητο του οργανισμού στην οδό Σωκράτους 65-67, σε κοντινή απόσταση από την Πλατεία Ομονοίας.

Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 10.247 τ.μ. και μπορεί να εκμισθωθεί μόνο για χρήση ως ξενοδοχείο τουλάχιστον 4 αστέρων.

Η μίσθωση θα συναφθεί για 30 χρόνια με δικαίωμα παράτασης για 10 επιπλέον έτη.

Το κατώτατο μηνιαίο μίσθωμα ορίστηκε σε 30.000 ευρώ ενώ ο επενδυτής που θα μισθώσει το κτίριο υποχρεούται να διαθέσει κατ’ ελάχιστον 18.000.000 ευρώ για την συντήρηση και ανακαίνιση του κτιρίου (μελέτες, άδειες, τεχνικές εργασίες κλπ).

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί την 20/09/2023, ημέρα Τετάρτη και 11:00 π.μ. ώρα Ελλάδας, στα γραφεία του e-Ε.Φ.Κ.Α. επί της οδού Ιπποκράτους 19, Τ.Κ 106 71, Αθήνα.

Το προφίλ του ακινήτου

Το κτήριο αναφέρεται σε ακίνητο συνολικής επιφάνειας 10.247,00 τ.μ. που αποτελείται από δύο (2) υπόγεια, ισόγειο, τμήμα ημιώροφου, οκτώ (8) ορόφους και δώμα και εδράζεται επί γηπέδου συνολικής επιφάνειας 2.363,94 τ.μ. Μέχρι το έτος 1980, λειτουργούσε το ξενοδοχείο Α’ κατηγορίας «AMBASSADEUR» δυναμικότητας 200 δωματίων (170 μονόκλινα, 30 δίκλινα).

Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε το έτος 1961 και λειτούργησε έτσι για περίπου είκοσι (20) έτη. Στη συνέχεια στο κτήριο λειτούργησε το Εφετείο Αθηνών μέχρι το έτος 2000, και έκτοτε είναι κενό.

Το ακίνητο βρίσκεται επί της οδού Σωκράτους 65-67, στην Αθήνα, στην περιοχή της Ομόνοιας, στο 1Ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων και εμπίπτει στο Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ.) 73005, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Σωκράτους, Αγίου Κωνσταντίνου, Μενάνδρου και Σατωβριάνδου.

Η πρόσβαση στην περιοχή του ακινήτου είναι άριστη καθώς απέχει περίπου 100 μ. από την Πλατεία Ομονοίας τον ομώνυμο σταθμό του ΜΕΤΡΟ και 500 μ. από την Πλατεία Καραϊσκάκη.

Είναι χωροθετημένο σε μία ιστορικά κατοχυρωμένη περιοχή κεντρικών χρήσεων, με πολλές δημόσιες υπηρεσίες, φορείς και οργανισμούς, αλλά και στο σταυροδρόμι αρκετών εντοπισμένων αγορών και χρήσεων, με παραδοσιακές αγορές τροφίμων, ξενοδοχεία πολλών και διαφορετικών κατηγοριών, πολιτιστικές χρήσεις, εκπαίδευση κ.λπ.

Η συνολική έκταση του γηπέδου ανέρχεται σε 2.363,94 τ.μ. Το οικόπεδο είναι ελαφρά κατηφορικό, παρουσιάζοντας σε γενικές γραμμές ορθογώνια μορφή. Η μικρότερη πλευρά του γηπέδου βρίσκεται επί της οδού Σωκράτους 65.

Το ακίνητο έχει ανεγερθεί σε ορθογώνια διάταξη και περιλαμβάνει δύο (2) υπόγεια, ισόγειο, τμήμα ημιώροφου, οκτώ (8) ορόφους υπέρ του ισογείου και δώμα. Το κτήριο του ξενοδοχείου έχει δομηθεί σε ενιαίο κτιριακό όγκο.