ΡΟΗ
προηγ επομ

Όλο το σχέδιο για το επίδομα γέννας -Ποιοι είναι οι 83.000 δικαιούχοι

  • Απο stergios
  • 30 Νοεμβρίου 2019 - 14:22
  • Comments Off

Στη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά του επιδόματος γέννησης ύψους 2.000 ευρώ για 83.000 δικαιούχους προχωρά η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, με την εφημερίδα να διαθέτει και να αποκαλύπτει το νομοσχέδιο που θα καταθέσουν στην Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, το επίδομα θα καταβάλλεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) σε δύο δόσεις

  • η πρώτη των 1.500 ευρώ αμέσως μετά την γέννηση του παιδιού
  • και η δεύτερη -των 500 ευρώ- εντός εξαμήνου.

Το εισοδηματικό κριτήριο για τη λήψη του επιδόματος για μια μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται στα 40.000 ευρώ ετησίως, για ζευγάρι στα 60.000 ευρώ και το ποσό των 40.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 1/4 για κάθε επιπλέον οικογένεια.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το επίδομα γέννησης θα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Οι αλλαγές

Ακόμη, στο νομοσχέδιο προωθούνται αλλαγές στα επιδόματα παιδιού και στέγασης, με αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησής τους, καθώς πλέον θα απαιτείται η 10ετής παραμονή μόνιμα και νόμιμα στη χώρα για πολίτες τρίτων χωρών. Επίσης προβλέπεται ότι το επίδομα ορεινών περιοχών πλέον είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δρομολογείται η δημοσίευση της προκήρυξης μόνιμου προσωπικού στους φορείς πρόνοιας.

Τέλος, με υπουργική απόφαση θα ενεργοποιηθεί ο προηγούμενος νόμος που προβλέπει ότι θα απαιτείται η υποχρεωτική αναγραφή του ονόματος του ενοικιαστή στον λογαριασμό της ΔΕΗ για να συνεχίζει να λαμβάνει το επίδομα στέγασης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΒΟΥΛΗ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ, ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ, ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ, ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΑΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!