οι-τεράστιες-εκπτώσεις-στις-δημοπρατ-136832
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 26.11.2015 | 11:21

Οι τεράστιες εκπτώσεις στις δημοπρατήσεις των δημοσίων έργων οδηγούν τον τεχνικό κόσμο σε μαρασμό!

Mε απίστευτες εκπτώσεις στις δημοπρατήσεις δημόσιων έργων ολοκληρώνεται το 2015. Στους πρώτους 10 μήνες οι μειοδότες ξεπέρασαν κάθε φαντασία με εκπτώσεις 50-60-70% ενώ σε μία περίπτωση έφτασε το 82,50%!

Συγκεκριμένα για το έργο της αντιπυρικής προστασίας της Πάρνηθας η εταιρεία “Έργα Πρασίνου ΑΤΕ” έδωσε έκπτωση 82,5% αφήνοντας άναυδους όλους τους συμμετέχοντες και αναλαμβάνοντας ένα έργο από 2,3εκ.ευρώ στα 410 χιλιάδες ευρώ.

Όμως το φαινόμενο των απίστευτων εκπτώσεων ήταν παρόν όλη τη χρονιά. Σε έργο βελτίωσης οδοστρωμάτων της Περιφέρειας Αττικής κόστους 4,6εκ.ευρώ η “Οδός ΑΤΕ” έδωσε 64% ενώ σε δεύτερο παρόμοιο διαγωνισμό (6,3εκ.ευρώ) η ίδια εταιρεία έδωσε 67,68%.

Το ίδιο φαινόμενο έχουμε και σε κτιριακά έργα. Στο έργο του Γυμνασίου-Λυκείου Καρατούλας στην Ηλεία (φορέας Κτιριακές Υποδομές) κόστους 5,5εκ.ευρώ η εταιρεία “Καμαριώτης ΑΤΕΕ” έδωσε έκπτωση 58,02%.

Σε έργο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για εγκατάσταση φωτισμού στρωμμένων επιφανειών κόστους 2,58εκ.ευρώ ο ανάδοχος “Μ.Τσόντος ΑΕ” έδωσε έκπτωση 65% ενώ σε έργο ανάσχεσης καταπτώσεων πρανών στη Λέσβο κόστους 2,5εκ.ευρώ η Κ/Ξ Φουντούκος  Δ.- Φουντούκος Ν” έδωσε έκπτωση 69%!

Ακόμα και στα μεγάλα έργα είχαμε υπερβολικές εκπτώσεις. Στο σιδηροδρομικό έργο Πολύκαστρο-Ειδομένη κόστους 23,5εκ.ευρώ η εταιρεία “Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ” έδωσε έκπτωση 52,38% ενώ στο έργο για το Φράγμα Ανάβαλου κόστους 25,9εκ.ευρώ η εταιρεία “Λατομική ΑΤΕ” έδωσε έκπτωση 51,88%.

Το φαινόμενο των υπερβολικών εκπτώσεων συνεχίστηκε όλη τη χρονιά και τα παραπάνω παραδείγματα είναι απλώς ενδεικτικά καθώς όλος ο κατάλογος είναι γεμάτος με εκπτώσεις άνω του 50%. Που αποδίδεται όμως αυτό το φαινόμενο;

Σύμφωνα με το Ζαχαρία Αθουσάκη πρόεδρο του ΣΑΤΕ που μίλησε στο ypodomes τα πράγματα είναι απλά: “Στις δημοπρατήσεις γίνεται “η σφαγή των αμνών”. Δίδονται τεράστιες εκπτώσεις απλά και μόνο για να πάρουν το έργο, την προκαταβολή για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες και μετά το έργο μένει μετέωρο”.

Σύμφωνα με τον κο Αθουσάκη: “Το πρόβλημα με τις εκπτώσεις μπορεί να λύθεί μόνο με την εφαρμογή αλγόριθμου και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη συμφερότερη τιμή και όχι τη χαμηλότερη.

Είναι ένα σύστημα που αξιολογεί και όταν η τιμή βρεθεί κάτω του κόστους απορρίπτεται. Με τον αλγόριθμο έχουμε υπολογισμό του ελάχιστου κόστους το οποίο ταιριάζει και στους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς. Το εφαρμόζει ήδη με επιτυχία η Ιταλία και η Ιρλανδία. Γιατί όχι και εμείς;” αναρωτιέται ο κος Αθουσάκης.

Πρόσφατα σε ημερίδα του ΣΤΕΑΤ επισημάνθηκε το παράδοξο γεγονός των υπερβολικών εκπτώσεων και τις καταστροφικές συνέπειες που έχει τόσο για τις εταιρείες όσο και για τα ίδια τα έργα μιας και η πολύ χαμηλή τιμή πολλές φορές φέρνει μεγάλα προβλήματα στα έργα που μένουν ημιτελή ενώ πολλές από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν τα έργα με τέτοιες εκπτώσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Όπως φαίνεται το αυστηρά μειοδοτικό σύστημα αν και πρόσκαιρα δείχνει να είναι το συμφερότερο για το Ελληνικό Δημόσιο στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργεί προβλήματα, αιτήματα αποζημιώσεων και τελικά μη υπολογισμένο κόστος, κοινωνικό και οικονομικό που καλείται ο φορέας υλοποίησης να αποπληρώσει και κατ` επέκταση ο πολίτης. Δεν είναι τυχαίο πως το μεγαλύτερο κομμάτι του ΕΣΠΑ δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί λόγω των ατελείωτων προβλημάτων στα εργοτάξια που τελικά οδηγούνται προς ολοκλήρωση στο νέο ΕΣΠΑ θυσιάζοντας εκατοντάδες νέα έργα άρα και νέα χρηματοδότηση.

Πηγή: ypodomes.com