οι-συμβουλές-κατά-της-ακρίβειας-κόψ-323991
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 15.02.2023 | 21:55

Οι συμβουλές κατά της ακρίβειας – «Κόψτε το πρωινό και τον στιγμιαίο καφέ»

«Ας πίνουν απλώς ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά καβουρδισμένο, όχι στιγμιαίο. Οι τιμές του καβουρδισμένου καφέ μειώθηκαν κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, αλλά ο στιγμιαίος καφές αυξήθηκε κατά 3,6% μηνιαία», αναφέρει η Wall Street Journal στους Αμερικανούς πολίτες προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν οικονομία εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αρκετά βασικά είδη που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά στο πρωινό τους γεύμα, είδαν απότομες αυξήσεις στις τιμές. Για παράδειγμα, οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν 8,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα και αυξήθηκαν κατά 70,1% τον περασμένο χρόνο, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό από το 1973.

Το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στην ιστορία έχει καταστρέψει τα κοπάδια πουλερικών σε όλες τις ΗΠΑ, οδηγώντας την τιμή των αυγών σε αυξήθηκαν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος παντοπωλείου το 2022, σύμφωνα με την Information Resources Inc. Τα αποθέματα αυγών στις ΗΠΑ ήταν 29% χαμηλότερα την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2022 σε σχέση με τις αρχές του 2022, σύμφωνα με το USDA.

Οι κατεψυγμένοι, μη ανθρακούχοι χυμοί και τα ποτά —κατηγορία που περιλαμβάνει τον κατεψυγμένο χυμό πορτοκαλιού— αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η ετήσια αύξηση 12,4% είναι η υψηλότερη σε πάνω από μια δεκαετία. Οι καλλιεργητές πορτοκαλιού της Φλόριντα συγκομίζουν τη μικρότερη σοδειά τους εδώ και σχεδόν 90 χρόνια, αποτέλεσμα ενός παγώματος, δύο τυφώνων και μιας ασθένειας εσπεριδοειδών που καταστρέφει τους ελαιώνες της.

Τα δημητριακά πρωινού αυξήθηκαν επίσης, πιο συγκρατημένα τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα—μόλις 0,4%—αλλά οι τιμές στην κατηγορία αυξήθηκαν κατά 15% σε ένα χρόνο, εν μέρει λόγω των αυξημένων παγκόσμιων τιμών των σιτηρών που προέκυψαν από διακοπές που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η εφημερίδα προτείνει στους πολίτες να… σταματήσουν να τρώνε πρωινό.