Οι εμβολιασμοί κρίνουν τουρισμό, οικονομία και φορολογικά έσοδα

«Η συνέχιση της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, η εξέλιξη της οποίας αποτελεί το πλέον κρίσιμο μέγεθος όχι μόνο για τη δημόσια υγεία αλλά και για την οικονομική πολιτική για το υπόλοιπο του 2021.» Αυτό ανέφερε χτες με αφορμή τη δημοσιοποίηση των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δίνοντας το στίγμα για την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Ατύπως έθεσε ουσιαστικά τον πήχη για την πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και αφορά βέβαια αφενός το πώς θα πείσει τους πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν κι αφετέρου να διαμορφώσει εκείνο το μίγμα μέτρων που θα αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα, μάλιστα, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής συζήτησης «για τους επόμενους μήνες η πιο σημαντική οικονομική παράμετρος είναι ο εμβολιασμός και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας που θα έχουν ως βασική κατεύθυνση την προστασία όσων είναι ευάλωτοι.»

Όπως ανέφερε υπάρχει μια «κούρσα μεταξύ εμβολιασμού και κορονοϊου» που επηρεάζει την πορεία του τουρισμού που είναι καταλύτης για τα δημόσια έσοδα. Από την εξέλιξη της κούρσας αυτής θα κριθεί και η συνέχιση μια πορείας ανάκαμψης που καταγράφει η τουριστική κίνηση, αλλά και ο στόχος των τουριστικών εσόδων.

Η αβεβαιότητα πάντως είναι το βασικό στοιχείο για την πορεία της οικονομίας που βασίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στις τουριστικές αφίξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά την σημαντική ανάκαμψη που καταγράφεται, τόσο οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου όσο και της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν ότι μετά τις 10 Αυγούστου κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί λόγω των εμβολιασμών και της πορείας της πανδημίας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η ζήτηση γα τη χώρα είναι δε υψηλό επίπεδο.

«Με τις μέχρι τώρα εξελίξεις είναι εφικτός ο στόχος για 40-50% των τουριστικών εσόδων καθώς η ανάκτηση της κίνησης στα αεροδρόμια κινείται στο 70% του 2019. Βέβαια είναι χαμένο το πρώτο 5μηνο αλλά ούτως ή άλλως οι επιδόσεις του πάντα ήταν χαμηλά» αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο και τονίζουν ότι είναι άδηλη η εξέλιξη μετά τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, που είναι μήνες κομβικοί για τα έσοδα, καθώς όλα θα κριθούν από τη χειροτέρευση ή μη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Το 6μηνο

Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι οι εμβολιασμοί αλλά και η διαχείριση των θεμάτων δημόσιας υγείας είναι ο καταλύτης για την πορεία της οικονομίας και των εσόδων, που δείχνουν κάποια σημάδια ανάκαμψης. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του 2021 τα έσοδα κινούνται σε επίπεδο υψηλότερο κατά 132 εκατ. ευρώ από το ύψος στο οποίο είχε προβλεφθεί ότι θα ανέρχονταν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025.

Σύμφωνα έτσι με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 12.215 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 12.950 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025 και ελλείμματος 9.232 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 9.088 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9.919 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6.101 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 24.045 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 93 εκατ. ευρώ ή 0,4% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 20.191 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 132 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.

πηγή: reporter.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΣΟΔΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]