Παρατείνεται η αβεβαιότητα που υπάρχει για τη φετινή τουριστική περίοδο, και κυρίως για το ξεκίνημά της, καθώς αυτό το διάστημα μόνο οι προσδοκίες είναι αυτές που αποτυπώνονται αφού η πραγματικότητα δεν έχει να παρουσιάσει καμία αλλαγή εδώ και μήνες.

Μέχρι στιγμής αυτό που διαπιστώνουν οι άνθρωποι του τουρισμού που ασχολούνται καθημερινά με τις αγορές της Ευρώπης είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει στασιμότητα στις κρατήσεις σχεδόν από όλες τις αγορές, ως απόρροια της ανησυχίας αλλά και τη ανασφάλειας που επικρατεί στις χώρες.

Οι όποιες κρατήσεις γίνονται αφορούν διακοπές από τον Αύγουστο και μετά αλλά και αυτές κυμαίνονται σε χαμηλά νούμερα. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής περιόδου είναι οι ακυρώσεις για την αρχή της σεζόν.

Πάντως πολλοί τουρ οπερέιτορς εξαγγέλλουν την έναρξη των πτήσεών τους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Όμως αυτές όπως προκύπτει θα είναι λιγότερες από ό,τι αρχικά είχαν σχεδιάσει. Παρ’  όλα αυτά οι εταιρείες κρατούν τα slots, τις χρονοθυρίδες των πτήσεών τους αναμένοντας την αλλαγή του κλίματος έστω και την τελευταία στιγμή.

Τα βλέμματα της Ρόδου είναι στραμμένα στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας για ευνόητους λόγους, καθώς από εκεί προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών. Στη χώρα η Ryanair, EasyJet και η Jet2 ζεσταίνουν τις… μηχανές και προετοιμάζονται αν και πριν από τα μέσα Μαΐου δεν αναμένεται καμία πτήση.

Μάλιστα η Jet2 ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις πτήσεις ακόμα πιο πίσω και συγκεκριμένα στις 24 Ιουνίου.
Στη δεύτερη μεγάλη αγορά, τη Γερμανία και εκεί τα πράγματα είναι συγκεχυμένα καθώς είναι άγνωστο ακόμη πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία,  με τη γερμανική κυβέρνηση να μην δίνει σαφείς οδηγίες ακόμα και να μην ξεκαθαρίζει το τοπίο λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.

Όσο για τη Σκανδιναβία συνολικά, τα μηνύματα είναι μάλλον απογοητευτικά αφού διάθεση για ταξίδια δεν υπάρχει τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, ελέγχονται συστηματικά από τους τουρ οπερέιτορς και τις κυβερνήσεις και δεν βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ξενοδοχείων της Ρόδου έγινε γνωστό στην αγορά ότι μερίδα των ξενοδόχων επιθυμεί να ανοίξει στα μέσα Μαΐου, κάτι που δεν ξέρουμε αν επιβεβαιωθεί αν και οι μεγάλοι όμιλοι με τις χαμηλές πληρότητες που αναμένεται να παρατηρηθούν δεν θα λειτουργήσουν όλα όσα διαθέτουν.

Εν κατακλείδι αυτό που θα πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι η φετινή σεζόν εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερη από την περσινή, ότι η κίνηση θα ανέβει από τον Ιούλιο και μετά ενώ η ομαλοποίηση και κανονικότητα στον τουρισμό θα γίνει την επόμενη χρονιά, με την ολοκλήρωση των εμβολιασμών.