Ο «πάγος» στην αξιολόγηση φέρνει «πονοκέφαλο» στον τουρισμό

Με τα μάτια στην αξιολόγηση είναι στραμμένος ο κλάδος του τουρισμού, ο οποίος ήδη έχει «ζεσταθεί» με ένα ιδιαίτερα κύμα προκρατήσεων ειδικά από τις παραδοσιακές αγορές π.χ. Γερμανία (αύξηση 41% σύμφωνα με την TUI).

Οι υπαναχωρήσεις, οι απαιτήσεις που εγείρονται από δανειστές, τα «πίσω – μπρος» της Ελληνικής πλευράς γεννούν φόβους επανάληψης φαινομένων του καλοκαιριού του 2015. Κι αυτό σε μια περίοδο που η χώρα αναμένει πολλά από τον τουρισμό το 2017 όντας ένα ασφαλές και σταθερό σημείο σε μια ταραγμένη περιοχή.

Οι προσδοκίες μάλιστα είναι πολλές τόσο από άποψη εισροής εσόδων αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων ή μείωσης του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων λόγων πιθανής ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Ο χρόνος περνά, οι ευκαιρίες χάνονται, οι αγορές απέχουν, οι κίνδυνοι αυξάνονται. Συμφέρον της χώρας συμφωνία, έστω όχι η καλύτερη, τώρα» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.

Ο κ. Ανδρεάδης εκφράζει με αυτόν τον τρόπο μια αγωνία του κλάδου για ενδεχόμενο διαμόρφωσης συνθηκών αστάθειας εν όψει των λαμπρών προοπτικών για τη νέα σεζόν. Την ανάγκη να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση υπογραμμίζει και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος. «Επιτακτική η ανάγκη για κλείσιμο της αξιολόγησης. Να βγούμε επιτέλους από τον φαύλο κύκλο της ύφεση» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

Είναι προφανές ότι η Αθήνα χάνει πολύτιμο χρόνο έχοντας μπλοκαριστεί ανάμεσα στις απαιτήσεις του Ταμείου και την ανάγκη για πολιτική επιβίωση,

Όμως είναι προφανές ότι η καθυστέρηση θέτει σε αμφισβήτηση το στόχο του φετινού προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 2,7%. Εκεί όμως στηρίζεται ολόκληρο το «οικοδόμημα» του ελληνικού προγράμματος και ιδιαίτερα οι υπερφιλόδοξοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ φέτος και 3,5% το 2018. Κι αυτό χωρίς σταθερότητα και αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό δύσκολα επιτυγχάνεται.

Γιώργος Αλεξάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!