Ντράγκι: Επισπεύδει το τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών

Την επίσπευση των κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών, πριν τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, προανήγγειλαν με χθεσινές τους δηλώσεις τόσο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Πρόκειται για μια συμβιβαστική της ευρωπαϊκής πλευράς απέναντι στις πιέσεις του ΔNT, η οποία πλέον θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, καθώς κάθε αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα προκαλεί πιέσεις στις τιμές των μετοχών.

Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των δύο Ευρωπαίων κορυφαίων στελεχών, ο στόχος τους είναι οι έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες να ολοκληρωθούν σε ένα εύλογο διάστημα πριν από τη λήξη του προγράμματος, που είναι προγραμματισμένη για τον Αύγουστο του 2018.
Τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι προγραμματισμένα για τον Οκτώβριο του 2018, οπότε και θα γίνονταν και των ελληνικών τραπεζών. Όμως, με τις πιέσεις του ΔΝΤ πείστηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να γίνουν νωρίτερα, λόγω της προοπτικής εξόδου από το μνημόνιο. Όπως δήλωσε πηγή της εκτ στο Reuters, τα τεστ αντοχής πιθανότατα θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου.

Το σκεπτικό είναι πως εφόσον οι έλεγχοι γίνουν νωρίτερα, εάν υπάρξουν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης τότε θα υπάρχει ο χρόνος ώστε να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τη δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ, είτε οι τράπεζες να προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι από τη δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι το μέγιστο ποσό που μπορεί να απορροφηθεί έως τον προσεχή Αύγουστο είναι συνολικά 50 δισ. ευρώ.
Κεντρική επιδίωξη των ευρωπαϊκών θεσμών (και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) είναι οι ελληνικές τράπεζες να είναι ισχυρές όταν η χώρα βγει από το μνημόνιο.
Ο Μ. Ντράγκι

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να επισπεύσει τα stress tests της το επόμενο έτος, δήλωσε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο και ερωτώμενος εάν οι εποπτικές αρχές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νωρίτερα ελέγχους στην υγεία των ελληνικών τραπεζών, όπως μετέδωσε το Reuters. «Ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) θα λάβει την απόφασή του με πλήρη ανεξαρτησία» είπε ο Ντράγκι μιλώντας στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Και αυτό που σχεδιάζει να κάνει ο SSM το επόμενο έτος είναι να πραγματοποιήσει το stress tests, πιθανότατα να κάνει ένα εμπροσθοβαρές stress test και βασικά ο SSM έστειλε στο ΔΝΤ επιστολή που αφορά ακριβώς αυτή την αναμενόμενη γραμμή δράσης» είπε ο Ντράγκι.
Για το θέμα της αγοράς ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων, δηλαδή την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι αυτό θα καταστεί δυνατόν όταν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει αξιολόγηση της βιωσιμότητας, αλλά αυτό θα γίνει όταν έχει σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα (του Εurogroup) για το χρέος, είπε, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση θα λαμβάνει υπόψη και τους εξωτερικούς κινδύνους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΝΤΡΑΓΚΙ, ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!