νομοθετική-παρέμβαση-για-τα-αυθαίρετ-1095842
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 21.11.2022 | 17:23

Νομοθετική παρέμβαση για τα αυθαίρετα – Τι αλλάζει

Μια διάταξη για την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση, τα γνωστά αυθαίρετα, θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Η κυβέρνηση υλοποιεί ήδη τη δέσμευσή της για προώθηση του ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα, την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης μέσα και από τις πολιτικές για τη δόμηση, τον σχεδιασμό και την προστασία της φύσης, με βάση τις συνταγματικές πρόνοιες. Παράλληλα επενδύει στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, με παράλληλη ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών της δόμησης» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ειδικότερα, με την συγκεκριμένη διάταξη δεν μεταβάλλεται η ημερομηνία ορόσημο της 9ης Δεκεμβρίου 2022 για τις παρεκκλίσεις δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, καθώς «η κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτη στην επιλογή της κατάργησης των παρεκκλίσεων δόμησης μετά την ανωτέρω ημερομηνία».

Η επιλογή αυτή αποτελεί συμμόρφωση με τη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων, ενώ παράλληλα εισάγει μια μεταρρύθμιση που άργησε πολύ και την οποία έχει ανάγκη η Ελλάδα, προς αποφυγή δραματικών αλλαγών στον χαρακτήρα του συνόλου του εξωαστικού χώρου και περαιτέρω δυσμενών επιπτώσεων στο φυσικό, οικιστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Τέλος, προωθούνται ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους πολίτες, τους μηχανικούς και τη διοίκηση να ολοκληρώσουν το έργο τους και τους σχεδιασμούς τους.