ΓΓΔΕ: Χωρίς ενημερότητα για 10 χρόνια όσοι χρωστούν στο δημόσιο -Έρχονται κατασχέσεις - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
23
Μάι
Back

ΓΓΔΕ: Χωρίς ενημερότητα για 10 χρόνια όσοι χρωστούν στο δημόσιο -Έρχονται κατασχέσεις

Σε «καραντίνα» βάζει για μία δεκαετία η εφορία τους οφειλέτες που δεν έχουν περιουσία. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), εάν ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο δεν βρεθούν επαρκή περιουσιακά στοιχεία για την εξόφληση, η οφειλή θα χαρακτηρίζεται ανεπίδεκτη είσπραξης.

Στη συνέχεια, όμως, και για δέκα χρόνια οι οφειλέτες αυτοί δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα ή να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο, ενώ όποιο περιουσιακό στοιχείο περιέρχεται στην κατοχή τους θα κατάσχεται από την εφορία.

Μέχρι όμως να χαρακτηριστεί ανεπίδεκτη είσπραξή η οφειλή, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να «ξεσκονίσει» τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, ανοίγοντας ακόμα και τραπεζικές θυρίδες εφόσον υπάρχουν. Ειδικότερα, οι ελεγκτές θα διενεργούν εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας που έχουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, θα διερευνούν εάν οι οφειλέτες έχουν προχωρήσει σε ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων εξαπατώντας το Δημόσιο.

Στην Eγκύκλιο που έχει θέμα τη διάκριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης ξεχωρίζουν οι έννομες συνέπειες του χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Αυτές είναι:

α. αναστέλλεται αυτοδίκαια η παραγραφή της οφειλής

β. δεν χορηγείται στον οφειλέτη αλλά και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία. Εφόσον πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό, χορηγείται βεβαίωση οφειλής.

γ. δεν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα άλλο προβλεπόμενο απο το νόμο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός αν πρόκειται για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό.

Οι αρμόδιες κατά τη χορήγηση των ανωτέρω πιστοποιητικών υπηρεσίες πρέπει να εξετάζουν αν η οφειλή έχει καταχωρισθεί στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης.

δ. δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί και το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα τραπεζικά ιδρύματα των παραπάνω προσώπων κατ’ ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας των παραγράφων 5 και 6 του άρθρυ 46 του ν.4174/2013.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!