Οικονομία

Nestle Ελλάς: Αύξηση κεφαλαίου 55 εκατ. ευρώ

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 55 εκατ. ευρώ προχώρησε στην εκπνοή του 2017 η Nestle Ελλάς, στο πλαίσιο της σχετικής δέσμευσης των μετόχων μετά την απόφαση για μεταφορά της δραστηριότητας του παγωτού στην εταιρεία Froneri, η οποία είχε καταλυτική επίδραση στην οικονομική χρήση του 2016, που μεταφράστηκε σε συσσωρευθείσες ζημίες 89 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, που έλαβε χώρα τον περσινό Νοέμβριο, αποφασίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 55 εκατ. ευρώ, η καταβολή της οποίας έχει ολοκληρωθεί, διά της έκδοσης 55 εκατ. νέων μετοχών αξίας ενός ευρώ εκάστης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού του 2016 τα ίδια κεφάλαια -χωρίς την προσμέτρηση των ζημιών- ήταν 39,1 εκατ. ευρώ, συνεπώς μετά την ΑΜΚ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε περίπου 94,1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, με βάση την απόφαση των μετόχων, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μειώθηκε κατά 88.849.961 ευρώ διά της ακύρωσης αντίστοιχων μετοχών, προς ισόποση λογιστική απόσβεση μέρους της συσσωρευθείσης μέχρι και το τέλος της χρήσης 2016 ζημίας.

Κατόπιν αυτών το μετοχικό κεφάλαιο της Nestle Ελλάς ανήλθε σε 5,2 εκατ. ευρώ και διαιρείται σε αντίστοιχο αριθμό μετοχών ονομαστικής αξίας ενός ευρώ εκάστης.

Υπενθυμίζεται ότι στη χρήση του 2016 λόγω της διακοπτόμενης δραστηριότητας παγωτού η εταιρεία παρουσιάζει αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 38,305 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 48 του κωδ. Ν. 2190/1920. Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων στον ισολογισμό ο αντίκτυπος της μεταφοράς του τομέα του παγωτού μεταφράζεται σε διαγραφή της υπεραξίας για τη δραστηριότητα του παγωτού από το 2006 έως το 2011, όταν η δραστηριότητα συγχωνεύθηκε με τη Nestle Ελλάς, με τις συνολικές ζημίες να ανέρχονται στα 87,7 εκατ. ευρώ, όπως καταγράφονται στην οικονομική έκθεση του 2016.

Για τον λόγο αυτό οι μέτοχοι είχαν δεσμευτεί ότι στην προσεχή Γενική Συνέλευση θα αποφάσιζαν την ΑΜΚ, όπως και έκαναν, έτσι ώστε η καθαρή θέση της εταιρείας να ανέρχεται σε ποσό το οποίο θα είναι μεγαλύτερο του 1/2 του μετοχικού κεφαλαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τον Δεκέμβριο του 2012 η Nestle Ελλάς είχε προχωρήσει ξανά σε ΑΜΚ συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Πάντως, προκειμένου να μη «λιώσει» και η κερδοφορία της Froneri Hellas (θυγατρική εταιρεία της Froneri International Plc. – της κοινοπραξίας του ομίλου Nestle με την R & R Ice Cream), η εταιρεία πέρυσι τον Σεπτέμβριο -σχεδόν έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης του κλάδου παγωτού από τη Nestle Ελλάδας- προχώρησε σε επαναπροσδιορισμό της λειτουργικής και οργανωτικής της δομής, διακόπτοντας τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής παγωτού στον Ταύρο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Froneri, η απόφαση αυτή «είναι απόρροια των ζημιογόνων αποτελεσμάτων, καθώς επίσης και των επικρατουσών δυσμενών συνθηκών στην αγορά σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον». Εξάλλου, συνολικά η κατηγορία του παγωτού στην εγχώρια αγορά έχει πληγεί σημαντικά κατά την περίοδο της ύφεσης, με τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου να κάνουν λόγο για απώλειες όγκου 27%-30% στο διάστημα 2010-2016 και 26% σε αξία τη περίοδο 2012-2016.

Σχετικά με την πορεία της Nestle Ελλάς, το 2017 έχει χαρακτηριστεί από την εταιρεία ως μια «απαιτητική χρονιά» με τη διοίκηση να επισημαίνει ότι «παρά το ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον, η στόχευση είναι η αύξηση των πωλήσεων με απώτερο σκοπό τη μακροχρόνια κερδοφορία».

Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, στους πρώτους μήνες του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί το επενδυτικό πλάνο ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει το εργοστάσιο των Οινοφύτων.

newsroom

Recent Posts

Νεκρός 29χρονος μοτοσυκλετιστής μετά από σύγκρουση στο Θέρμο

Τραγωδία σημειώθηκε στο Θέρμο όταν ένας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.…

3 ώρες ago

Σαλαμίνα: Ξεσπά η αδερφή της 43χρονης

Στην τηλεόραση της ΕΡΤ, μίλησε η αδερφή της 43χρονης, που δολοφονήθηκε από τον 71χρονο, στη…

4 ώρες ago

Αρκαδία: Εξαφάνιση 40χρονης στο Λεβίδι που ξεκίνησε να πάει στη δουλειά της

Σε εξέλιξη οι έρευνες για την εξαφάνιση 40χρονης γυναίκας στην Αρκαδία. Η αγνοούμενη ξεκίνησε από…

5 ώρες ago

Ορίστηκε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η σύνθεση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα διεξαχθεί από τις…

6 ώρες ago

ΣΥΡΙΖΑ: «Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί»

Ο Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, βγήκε από την αίθουσα του ξενοδοχείου και…

6 ώρες ago

Βόλος: Παραμένει στη φυλακή για την επίθεση με αλυσοπρίονο σε υπάλληλο του δήμου

Η επίθεση με αλυσοπρίονο λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή, σε υπάλληλο του δήμου Βόλου.…

6 ώρες ago