Νέο μήνυμα Στουρνάρα από το βήμα της ΓΣ του ΣΕΒΤ

Καμπανάκια κινδύνου για την πορεία της οικονομίας το 2017 κρούει ο κλάδος των τροφίμων καθώς όπως είπε το βράδυ της Τετάρτης από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Καλούσης, το πρώτο δίμηνο του 2017 καταγράφηκε πτώση των πωλήσεων 5-7% στις κατηγορίες του γάλακτος και του ψωμιού. Είναι προφανές ότι εάν τέτοια πτώση καταγράφεται σε είδη πρώτης ανάγκης εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το τι μπορεί να συμβαίνει συνολικά στην οικονομία και στην πορεία του ΑΕΠ, για το οποίο υπάρχουν υψηλοί και μάλλον ανέφικτοι στόχοι για τη φετινή χρονιά.
Την ίδια ώρα νέο μήνυμα στην κυβέρνηση έστειλε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Σουρνάρας ζητώντας ην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων χωρίς άλλους δισταγμούς.
Νέο μήνυμα Σουρνάρα
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε την ανάγκη να «αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου παράλληλα με τη μείωση των δαπανών να υπάρξει και μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών.»
Αναφερόμενος στον κλάδο των τροφίμων και ποτών επεσήμανε ότι ο κλάδος έχει ανάγκη από νέες επενδύσεις για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μια από τις οποίες είναι η χαμηλή διείσδυση στα παγκόσμια δίκτυα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η εικόνα της αγοράς
Σε σχέση με την πτώση της ζήτησης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)  κ. Ευάγγελος Καλούσης τη χαρακτήρισε πρωτοφανή και την απέδωσε στη μείωση της καταναλωτικής δύναμης αλλά και στην ανάγκη των καταναλωτών να περιορίσουν τις δαπάνες τους προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα. Ο ίδιος ανέφερε πως ο καταναλωτής προσέχει πάρα πολύ τι αγοράζει σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πλαίσιο ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έλλειψη ρευστότητας και στις μεγάλες επισφάλειες που υπάρχουν. «Αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, «έχει κάνει πάρα πολλούς από τη βιομηχανία τροφίμων – ποτών να μην μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ και να αγωνιούν για το πως θα τα βγάλουν πέρα».
Ο κ. Καλούσης επανέλαβε την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και την υλοποίηση νέων επενδύσεων προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αρχίσει ο ενάρετος κύκλος της οικονομίας. «Αυτό πρέπει να βασιστεί στην ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και τεχνολογία και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων», σημείωσε. Για τον ίδιο πάντως το βασικότερο όλων για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η εμπιστοσύνη.
Γιώργος Αλέξάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΑΠΑΝΕΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!