νέες-αντικειμενικές-ουρές-στα-συμβολ-609754
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 06.06.2021 | 20:21

Νέες αντικειμενικές: Ουρές στα συμβολαιογραφεία για μεταβιβάσεις ακινήτων

Άρον άρον σπεύδουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες εντός του 2021, καθώς θέλουν να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες αναμένεται να… εκτοξεύσουν τους φόρους μεταβίβασης!

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι νέες τιμές θα είναι αυξημένες έως 50% σε σχέση με τις ισχύουσες, με αποτέλεσμα όσοι ιδιοκτήτες είχαν προγραμματίσει κάποια μεταβίβαση να την επισπεύσουν όσο ισχύσουν οι τρέχουσες τιμές, καθώς από την Πρωτοχρονιά του 2022 αναμένεται να εκτοξευτούν στα ύψη οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων ή οι υποψήφιοι αγοραστές θα έχουν στη διάθεσή τους σχεδόν έξι μήνες για να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, μια διαδικασία που πλέον πραγματοποιείται ψηφιακά μέσα σε ελάχιστα λεπτά, από το γραφείο ενός συμβολαιογράφου.

Μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες αναμένεται να ανακοινωθούν στο κέντρο της Αθήνας -κυρίως λόγω της έκρηξης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως το Airbnb– στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, αλλά και σε κοσμοπολίτικα νησιά, όπως είναι η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη. Εκτιμάται ότι οι φόροι μεταβίβασης θα εκτοξευτούν και στις 3.000 περιοχές της χώρας, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών και έως σήμερα οι αξίες υπολογίζονταν με βάση ιδιαίτερα χαμηλά τιμές.

Θα πρέπει να περιμένει τον Ιανουάριο του 2022

Πρακτικά, ένας ιδιοκτήτης που θέλει να πουλήσει το ακίνητό του σε μια περιοχή όπου αναμένεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες μεταβίβασής του μέχρι το τέλος του 2021. Στον αντίποδα, ιδιοκτήτης που έχει στην κατοχή του ένα ακίνητο σε περιοχή η οποία θα δει τις τιμές των αντικειμενικών αξιών να μειώνονται θα πρέπει να περιμένει τον Ιανουάριο του 2022, προκειμένου να καταβάλει μικρότερο φόρο μεταβίβασης.

Σημειώνεται πως ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου έπειτα από υποβολή δήλωσης για σύνταξη συμβολαίου δεν μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις, παρά μόνο εφάπαξ και χωρίς καμία έκπτωση. Αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους επί του εν λόγω ποσού φόρου για τη χρονική περίοδο από την επόμενη μέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας.