Νέα θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών

Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αναλαμβάνει ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, με τη στήριξη της  Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). Σε αυτό το πλαίσιο, ο κόμβος «ΕΠΙνοώ» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Industry Disruptors – Game Changers (ID – GC) δημιουργούν μια «θερμοκοιτίδα» επιχειρήσεων με στόχο την ανάπτυξη της καινοτομίας και τη στήριξη της ψηφιακής στρατηγικής στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο 18ο Συνέδριο Infocom World 2016 Next Generation Network ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ, Γιώργος Στεφανόπουλος, έκανε λόγο για «μια σημαντική πρωτοβουλία του υπουργού Υποδομών, που συνδέει Πανεπιστήμια με τη βιομηχανία και τους Industry Diruptors». «Στόχος αρχικός τα επόμενα χρόνια είναι να συνδέσει σχολές με τους άλλους φορείς για τη δημιουργία επιχειρήσεων. Εμείς ως κλάδος θα ενισχύσουμε την πρωτοβουλία αυτή» τόνισε.

Ευκαιρία για έσοδα

Ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε, μάλιστα, την σημασία που έχει ο κλάδος στην προσπάθεια επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας. «Η συμβολή του κλάδου στην Ελληνική οικονομία είναι μεγάλη. Έχει υπολογιστεί ότι έχει άμεση συνεισφορά στο 5,5% του ΑΕΠ. Είναι πυλώνας απασχόλησης, ενώ μπορεί να παίξει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο καθώς έχουμε μείνει πίσω σε πολλά στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας» ανέφερε και προσέθεσε: «Πρέπει να λειτουργήσουμε συνεργατικά. Στα επόμενα 4 χρόνια η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών μπορεί να φέρει συνολικά στο κράτος σημαντικά έσοδα. Οι επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και των δημοσίων εσόδων, +2,2% αύξηση στο ΑΕΠ ή €4,49 δις, +€2,06 δισ. αύξηση στα δημόσια έσοδα έως το 2020, αν η Ελλάδα συγκλίνει στη χρήση δεδομένων με την ΕΕ. Ποιες όμως είναι οι προϋποθέσεις; Το σταθερό περιβάλλον, το συνεργατικό μοντέλο, η παροχή κινήτρων για επενδύσεις, το σχέδιο ψηφιακής πολιτικής. Είναι σημαντικό ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ενιαίου διοικητικού κέντρου, με το σχετικό υπουργείο».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάπτυξη νέων έξυπνων δικύτων 5G. «Η χώρα μας βρίσκεται σε ψηφιακό χάσμα σε σχέση με την ΕΕ. Είμαστε στις τελευταίες θέσεις σε πολλές δράσεις, π.χ., b-b δραστηριότητα, e – commerce, ανάπτυξη χρήσης smart phones, εκεί είμαστε στο 38% ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 60%.  Η χώρα μας πρέπει να ενταχθεί και να ακολουθήσει το μακροχρόνιο χάρτη ανάπτυξης των ευρυζωνικών δικτύων. Οι νέες ευκαιρίες είναι καθολικές, δημιουργούν νέες ευκαιρίες παράλληλα τα νέα δίκτυα. Οι εξελίξεις όμως στα διάφορα δίκτυα πρέπει να είναι συγκλίνουσες. Οι τηλεπικοινωνίες πρέπει να πηγαίνουν μαζί με τα δίκτυα νερού ενέργειας κτλ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας η Μαρία Μπούρα, Head of Strategy, South East Europe Hub – Region Mediterranean, Ericsson υπογράμμισε ότι: «Μέχρι το 2020-21 θα έχουμε επέκταση της χρήσης έξυπνων κινητών. Από τα 3.2 δισεκ. συσκευές θα φτάσουμε στα 6,3 δισεκ συσκευές. Θα υπάρξει τεράστια αύξηση της κίνησης δεδομένων. Σε σχέση με σήμερα θα είναι 12πλάσια η κίνηση δεδομένων και από αυτά το 70% θα αφορά βίντεο». Τόνισε δε ότι «το 5G λοιπόν δεν είναι πολυτέλεια. Είναι για την Ελλάδα πολύ σημαντική η ανάπτυξη αυτών των δικτύων, για να μπορέσουμε να παίξουμε ρόλο και να μη χάσουμε το τραίνο. Να σταθούμε προσηλωμένοι, να καθίσουμε με συνεργατικό τρόπο για ένα σχέδιο δράσης για το 5G, για το πώς θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία.»

Από την πλευρά του ο Νίκος Ροδόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος OnLine Data SA – Πρόεδρος EEL έδωσε ως παράδειγμα προς μίμηση την Εσθονία στην ψηφιακή ανάπτυξη. «Μια χώρα, όπως η Εσθονία, μπορεί να βγει μπροστά και να ξεπεράσει τις άλλες.  Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα». Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης της καινοτομίας. «Σκεφτόμαστε διαφορετικά στην πόλη μας. Να τρέξουμε για την καινοτομία. Πρέπει να εξελιχθούμε, να αλλάξουμε και να προσπαθήσουμε διαφορετικά» τόνισε, ενώ ο Νικόλας Μαρτίνος, Διευθυντής Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων, της Volvo Car Hellas, ανέδειξε τη σημασία των δικτύων νέας γενιάς. «Είναι προ των πυλών η αυτόνομη οδήγηση. Σήμερα έχουμε ημι-αυτόνομη οδήγηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τεχνολογία στον κλάδο μας έχει προωθηθεί. Εμείς φρενάρουμε τις εξελίξεις για λόγους αντίστιξης των δικτύων 5G και για να λυθούν νομικά ζητήματα».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!