νέα-κίνητρα-για-προσέλκυση-φυσικών-πρ-152996
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.04.2021 | 13:11

Νέα κίνητρα για προσέλκυση φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό

Νέα κίνητρα για προσέλκυση φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό

Αυξημένο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει τα  κίνητρα εγκατάστασης προσέλκυσης στην Ελλάδα φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό.

Με τον νόμο 4778/2021, ο οποίος ρυθμίζει τη σύσταση και λειτουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, θεσπίζονται σαφείς και διαφανείς κανόνες οι οποίοι διέπουν τη διαχείριση, από τα λεγόμενα family offices, χρηματικών ροών και οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων υψηλής οικονομικής επιφάνειας.

Παρά τη δυσμενή συγκυρία της πανδημίας, η απήχηση των νέων φορολογικών κινήτρων είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική. Ήδη, για το 2020 και το 2021, έχουν υποβληθεί περίπου 90 αιτήσεις επενδυτών και συγγενικών τους προσώπων, με το ποσό του βεβαιωθέντος φόρου να αγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ για την πρώτη διετία εφαρμογής. Για το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν υποβληθεί, μέχρι στιγμής, 180 αιτήσεις συνταξιούχων.

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των φορολογούμενων, χορηγήθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το 2021:

– Έως τις 31 Μαΐου, για νέους φορολογικούς κατοίκους που πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα (άρθρο 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) και για δικαιούχους σύνταξης εξωτερικού οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας (άρθρο 5Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).

– Έως τις 30 Σεπτεμβρίου, για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και θα απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι (άρθρο 5Γ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).