Categories: Οικονομία

Μπακαλιάρος: Το ψάρι σωσίας – Οδηγίες για να μην σας εξαπατήσουν

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για την αγορά μπακαλιάρου και την αποφυγή απάτης δίνει η ΕΕΚΕ με ανακοίνωση της, ενόψει του πατροπαράδοτου τραπεζιού της 25 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας αναλυτικά:

“Όπως κάθε χρόνο, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25 Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος). Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων.

Η ΕΕΚΕ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό της χώρας για τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης στην αγορά του μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25Μαρτίου και επισημαίνει τα εξής:

Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.

Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.

Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.

O μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.

Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

Επιλέγουμε πάντοτε τις αγορές μας μετά από έρευνα ποιότητας και τιμής!

Όταν ο καταναλωτής πληρώνει μπακαλιάρο, πρέπει να παίρνει μπακαλιάρο!

Όχι στην παραπλάνηση και την εξαπάτηση!”.

Comments are closed.


Recent Posts

Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης: Η ώρα και το κανάλι του τελικού του Final Four της Euroleague

Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης θα παλέψουν για τον φετινό τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στο μπάσκετ, στον τελικό του Final Four…

42 λεπτά ago

Ρωσία: Απαγορεύει την είσοδο σε 500 Αμερικανούς

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε 500 Αμερικανούς πολίτες, μεταξύ των οποίων είναι και ο…

2 ώρες ago

Συνελήφθη 62χρονος για πλαστογραφία – Εκκρεμούσαν εις βάρος του 5 εντάλματα σύλληψης

Συνελήφθη, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, στην Αθήνα, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, 62χρονος κατηγορούμενος για πλαστογραφία και ψευδή αναφορά στην Αρχή. Ειδικότερα,…

6 ώρες ago

Ρόδος: Εξέπνευσε ο οδηγός της “γουρούνας” – Βαριά τραυματισμένη η συνεπιβάτης

Σε τραγωδία εξελίχθηκαν οι διακοπές για το ζευγάρι τουριστών από το Βέλγιο, που ενεπλάκησαν στο τροχαίο που σημειώθηκε το μεσημέρι,…

8 ώρες ago

Ηγουμενίτσα: Φωτιά σε γιαπί οικοδομής

Φωτιά εκδηλώθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας στο υπόγειο ημιτελούς οικοδομής στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας. Άμεσα κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική, η όποια…

8 ώρες ago

Λαμία: Νεκρή στο κρεβάτι της βρέθηκε 59χρονη γυναίκα

Νεκρή μέσα στο σπίτι όπου έμενε βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε χωριό της Λαμίας μια 59χρονη γυναίκα. Η γυναίκα…

8 ώρες ago