Μοσκοβισί: Απόφαση του Eurogroup ο στόχος για το πλεόνασμα - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
30
Νοέμβριος
Back

Μοσκοβισί: Απόφαση του Eurogroup ο στόχος για το πλεόνασμα

Την άποψη ότι παρόλο που μένουν πολλά να γίνουν, η Ελλάδα έχει κάνει μια «καλή αρχή» μετά το πρόγραμμα εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ενόψει της συζήτησης για την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα λάβει χώρα στο σημερινό Eurogroup.

Όπως είπε, η έκθεση δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο «σωστός δρόμος», ενώ αναφερόμενος στις χθεσινές εκλογές, επανέλαβε τα συγχαρητήρια προς το νέο Πρωθυπουργό, τον οποίο «διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή όπως πάντα θα είναι δίπλα σε κάθε κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας που περιμένει με ανυπομονησία ο ελληνικός λαός». Επανέλαβε, επίσης, τις ευχαριστίες του προς τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχε «καλή συνεργασία» και ο οποίος εργάστηκε για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά με το στόχο του 3,5%, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η απόφαση έχει ληφθεί από το Eurogroup, και μόνο αυτό μπορεί να την τροποποιήσει.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη συνεδρίαση τόνισε πως «θα συζητήσουμε με την Ελλάδα στη βάση της έκθεσης της Επιτροπής». «Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο, τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τις προκλήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι, δεδομένης της αλλαγής της κυβέρνησης, «θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα σύντομα».

«Πολιτική αχρωματοψία» επικαλείται η Κομισιόν

Εν τω μεταξύ, σαφέστατο μήνυμα συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων, χωρίς πολιτικές προκαταλήψεις, έστειλε η Κομισιόν στην Αθήνα μέσω της εκπροσώπου της.

Ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα υπενθύμισε καταρχήν το συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην κυβέρνηση, όπου αναφέρεται στις προσπάθειες που κατέβαλε η Κομισιόν και ο ίδιος προσωπικά, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, το καλοκαίρι του 2015.

Τόνισε στη συνέχεια ότι οι οικονομικοί δείκτες της χώρας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, αλλά φυσικά πολλά ακόμη παραμένει να γίνουν, κάτι που επισημαίνει ο κ. Γιούνκερ στην επιστολή, όπως είπε, διαβεβαιώνοντας τη νέα κυβέρνηση ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη υποστήριξη της Κομισιόν για να εξασφαλιστεί ότι οι πολίτες και η χώρα θα δρέψουν τους καρπούς των προσπαθειών. Προσπάθειες του ελληνικού λαού, που αναγνωρίζει στην επιστολή του, τονίζοντας ότι για αυτές οι πολίτες χρήζουν σεβασμού, ενώ εκφράζει την πεποίθησή του πως η νέα κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλες αυτές τις δεσμεύσεις, τις οποίες το ελληνικό κράτος έχει αναλάβει και τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, ανέφερε.

Συνεχίζοντας, συμπλήρωσε ότι: «Εδώ στην Κομισιόν έχουμε πάντα πολιτική αχρωματοψία, συμπεριφερόμαστε σε πρόσωπα και χώρες ισότιμα. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ το απέδειξε αυτό περισσότερο, διότι συνεργάστηκε με ένα πρώην Πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, από μια διαφορετική πολιτική οικογένεια από τη δική του και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα έμενε στο ευρώ το 2015, με μέτρα κοινωνικά αποδεκτά». «Συνεχίζουμε και εργαζόμαστε με όποιον είναι άμεσα εκλεγμένος και χρήζει της συνεργασίας μας ανεξαρτήτως της πολιτική οικογένειας στην οποία ανήκει» κατέληξε η εκπρόσωπος.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!