moodys-ελληνική-οικονομία-ανάπτυξη-15-φέτο-26586
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 12.07.2017 | 00:56

Moody’s -ελληνική οικονομία Ανάπτυξη 1,5% φέτος και 2% το 2018

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 1,5% για to 2017 και 2% για το 2018 προβλέπει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Σύμφωνα με τον οίκο η έκθεση αυτή υπό τον τίτλο «Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας βελτιώνεται, αλλά το υψηλό δημόσιο χρέος και οι αβεβαιότητες αναφορικά με την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παραμένουν περιορισμοί», αποτελεί, στην ουσία, επικαιροποίηση για τις αγορές μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στη βαθμίδα Caa2 με θετική προοπτική.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικοί μοχλοί της ανάπτυξης θα είναι πιθανόν οι επενδύσεις, με ώθηση από τους χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΕ, και την κάπως ισχυρότερη ιδιωτική κατανάλωση στη βάση της βελτιωμένης αγοράς εργασίας. «Επίσης, η δημοσιονομική πολιτική δεν θα αποτελεί βάρος στην ανάπτυξη, όπως στα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει ο οίκος.

Ο Moody’s αναμένει τη σταθεροποίηση του χρέους της Ελλάδας φέτος και την έναρξη της μείωσής του από το επόμενο έτος, με τον λόγο του προς το ΑΕΠ να υποχωρεί στο 176% το 2018. «Το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους θα μπορούσε να αναβαθμισθεί περαιτέρω, εάν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι η οικονομία βρίσκεται σε μία βιώσιμη και εύλογα ισχυρή αναπτυξιακή πορεία, σε συνδυασμό με μία στερεή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, περιλαμβανομένων των μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα», αναφέρει ο οίκος. Μία συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας για εφαρμογή περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που θα το κάνει πιο βιώσιμο μεσο-μακροπρόθεσμα θα ήταν επίσης θετική, σημειώνει ο Moody’s, «εφόσον παραμένει μία ευρεία στήριξη των δημοσιονομικών και άλλων όρων που συνδέονται με μία τέτοια ελάφρυνση».

Πίεση για υποβάθμιση του αξιόχρεου θα προέκυπτε, αν υπάρξουν ενδείξεις ότι εξασθενεί η βούληση των ελληνικών Αρχών για την υλοποίηση του προγράμματος ή μία νέα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας εμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη και οδηγήσει σε ουσιαστική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρει ο οίκος.