microsoft-το-χρονοδιάγραμμα-για-την-επένδυση-82-110650
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 24.05.2022 | 14:37

Microsoft: Το χρονοδιάγραμμα για την επένδυση “μαμουθ” σε data centers

Πλήρως λειτουργική σε βάθος δύο – τριών ετών αναμένεται να είναι η μεγάλη επένδυση της της Microsoft σε τρία data centers, που θα φτάσει σχεδόν το 1 δισ ευρώ σε βάθος 10ετίας.

«Αγοράσαμε τα οικοπεδα, εντάξαμε το επενδυτικό σχέδιο στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων και πλέον έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση των απαραίτητων οικοδομικών αδειών», ανακοίνωσε μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης για τα προγράμματα ψηφιακής μετάβασης των ΜμΕ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης,  ο  Γενικός Διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος,

Όπως σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος η πολυπλοκότητα της κατασκευής απαιτεί μία αδειοδοτική διαδικασία που μπορεί να φτάσει ακόμη και το ένα έτος, με τον ίδιο να προσδιορίζει πως η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών θα ξεκινήσει το 2023. «Ως το 2025 μπορούμε να πούμε ότι τα data centers θα είναι σε πλήρη λειτουργία», απάντησε στο newmoney ο κ. Μιχαλόπουλος.

Έλλειψη κατάλληλης γης

Να σημειωθεί ότι καταγράφηκε μεγάλη δυσκολία σύμφωνα με τον επικεφαλής της Microsoft εν Ελλάδι, στην ανεύρεση των κατάλληλων οικοπέδων.

«Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να βρούμε οικόπεδα που μπορούν να ικανοποιούν τους όρους που θέλουμε ως εταιρεία –κυρίως- στο κομμάτι της ενέργειας και στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως σύμφωνα με τον ίδιο «το ενδιαφέρον σε αυτό το έργο και το μακρόπνοο σχεδιασμό που έχει, δεν συνδέεται τόσο με την ταχύτητα». «Είναι ένα έργο που θα κοστίσει πολύ. Έπειτα τα data centers μας ανά την Ευρώπη γεμίζουν γιατί ο κόσμος  επισπεύδει τη μετάβαση του  στο cloud τόσο λόγω της πανδημίας όσο και λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει. Μην ξεχνάτε πως, και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, πολλές επιχειρήσεις έχουν ως μόνη λύση το cloud για να διασφαλίσουν  το business continuity τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση της Microsoft Operations Hellas, όπως ονομάζεται ο φορέας υλοποίησης, για τη δημιουργία Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων αποτελούμενου από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), στην ανατολική Αττική έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 976 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας, όπως είχε ανακοινώσει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ο πληθωρισμός

Να σημειωθεί ότι η πληθωριστική πίεση που καταγράφεται διεθνώς δεν αποτελεί πρόσκομμα αλλά αντίθετα με βάση τον κ. Μιχαλόπουλο εκλαμβάνεται ως επιταχυντής επενδύσεων στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης για τις επιχειρήσεις «αφού θα είναι ο μόνος τρόπος για να συγκρατήσουν το λειτουργικό τους κόστος και να παραμείνουν ανταγωνιστικές», όπως είπε χαρακτηριστικά. Με την προϋπόθεση βέβαια να προχωρήσει η ψηφιακή εκπαίδευση των Ελλήνων αλλά και τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα.
Γιώργος Αλεξάκης
πηγή: reporter.gr