μεταξύ-υψηλής-ανεργίας-και-μηνυμάτων-256424
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 16.09.2020 | 12:17

Μεταξύ υψηλής ανεργίας και μηνυμάτων δημοσιονομικής ορθοδοξίας η κατάρτιση του προϋπολογισμού

«Πρέπει να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση μετά το 2021 – 2022″. Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της βιώσιμης ανάκαμψης και της σωστής δημοσιονομικής πολιτικής ανέφερε σε συζήτηση χτες μετά την ομιλία του στο Economist ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας . «Χρειαζόμαστε λοιπόν μία ήπια προσαρμογή το 2022» είπε, εξηγώντας πως δεν πρέπει η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.

Σε ερώτημα προς τον υπουργό Οικονομικών για το αν η πανδημία έχει αλλάξει το σχεδιασμό αναφορικά με το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας είπε ότι «επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στο πώς θα κλείσουμε το κενό επενδύσεων που παρατηρήθηκε την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα».

«Πρέπει να κλείσουμε αυτό το κενό» είπε και έθεσε ως προτεραιότητα τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτά τα λόγια συνοψίζουν τον βασικό πολιτικό προβληματισμό που υπάρχει εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού καθώς τα μηνύματα για τήρηση της δημοσιονομικής ορθοδοξίας από τους θεσμούς είναι συνεχή.

«Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και για να αυξηθεί η οικονομική ευημερία των Ελλήνων πολιτών, είναι ζωτικής σημασίας να τεθεί η οικονομία σε μια πιο υψηλή μακροπρόθεσμα πορεία ανάπτυξης, διατηρώντας παράλληλα μια συνετή δημοσιονομική θέση» τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επιστροφή σε βιώσιμες καταστάσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

«Βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική περίοδο εδώ και 100 χρόνια και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να γυρίσουμε στα επίπεδα πριν το 2020» προσέθεσε ο κ Ρέγλινγκ και αναφερόμενος στη χώρα τόνισε την ανάγκη ενός επενδυτικού σοκ, αλλά και αναμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου.

Παράλληλα η κυβέρνηση αναμένεται να βιώσει και την πίεση της αντιπολίτευσης καθώς τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα ένεκα της ύφεσης, η εκτόξευση της ανεργίας μετά και το πέρας της ασθμαινούσης τουριστικής σεζόν δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα.

Χτες, δε, σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε με νόημα: «Δεν λέμε η ΝΔ να μην αναπληρώνει μέρος του μαξιλαριού αξιοποιώντας το πανευρωπαϊκά ευνοϊκό περιβάλλον επιτοκίων. Αλίμονο. Το μαξιλάρι όμως τo χτίζεις σε ήρεμες περιόδους για να το ξοδεύεις σε καιρούς κρίσης, για να αποφύγεις ακριβώς το να γίνει εκρηκτικός ο λόγος χρέους/ΑΕΠ.

Έτσι πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν αξιοποιεί τη δυνατότητα να ξοδέψει παραπάνω, να ενισχύσει την οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο, η ύφεση θα ήταν ηπιότερη, όπως και η πτώση των εσόδων και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν θα αυξανόταν παραπάνω.

Δεν καταλαβαίνω γιατί αρνείται τον μόνο τρόπο να μη χρειαστεί σκληρή λιτότητα στο μέλλον. Τον μόνο τρόπο να μην ξανασυμβεί στη χώρα ό,τι συνέβη και την προηγούμενη φορά που η ΝΔ εκτόξευσε το χρέος της.

Αυτό που καταλαβαίνω, είναι ότι με ΝΔ ή θα έχουμε μνημόνιο de facto -μνημονικές πολιτικές χωρίς επίσημο μνημόνιο- ή μνημόνιο de jure -με τη βούλα», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

Πρακτικά αυτό πρόκειται να συμβεί μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, διάστημα κατά το οποίο κλείνει ο κύκλος με την «ρήτρα διαφυγής» και η δημοσιονομική πειθαρχία επανέρχεται στο προσκήνιο.»

Την ίδια ώρα με βάση πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις τα κράτη μέλη θα πρέπει να επανέλθουν στη δημοσιονομική ορθοδοξία καθώς η χαλάρωση θα πρέπει να είναι μέχρι ενός σημείου για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω ελλείμματα και χρέη.

Με τα σημερινά δεδομένα, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει σταδιακή επιστροφή των κανόνων από το 2022 και μάλιστα στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί συγκεκριμένα ορόσημα και προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώνουν οι χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλιστεί η μετάβασή τους στη δημοσιονομική πειθαρχία. Αν και οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, θεωρείται βέβαιο ότι τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Κομισιόν θα ελέγχουν και θα αξιολογούν σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο και θα συστήνουν διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που καταγράφεται απόκλιση από τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα.

Σύμφωνα, πάντως, με τον συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, τουλάχιστον έξι είναι οι εστίες κινδύνου για την Ευρώπη εφόσον ο ιός εξαπλωθεί με μεγαλύτερη ένταση, και μεταξύ αυτών είναι: η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, τα μαζικά λουκέτα στην αγορά από τη χρεοκοπία των εταιρειών, ενώ όσες επιβιώσουν θα διστάζουν να προσλάβουν προσωπικό, η απότομη αύξηση των κόκκινων δανείων, οι νέες κρίσεις χρέους για τις ευάλωτες οικονομίες λόγω της επιδείνωσης των χρηματοδοτικών συνθηκών κ.ά.

Γιώργος Αλεξακης