μεταβιβάσεις-ακινήτων-καταργείται-η-587091
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 01.02.2022 | 08:04

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Καταργείται η βεβαίωση ΤΑΠ

Νέες αλλαγές πρόκειται να γίνουν στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζει δύο νέες αλλαγές, η μία είναι η κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ και η άλλη η επίσπευση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων και για τις περιπτώσεις κληρονομιών και δωρεών.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ δεσμεύτηκε να καταργήσει τη βεβαίωση ΤΑΠ, ενώ ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σημείωσε πως εντός του 2022 στην πλατφόρμα MyProperty προστίθενται ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις κληρονομιών και άτυπων δωρεών, παράλληλα με την πλήρη ψηφιοποίηση της φορολογικής ενημερότητας και της βεβαίωσης οφειλής.

Τι ειπώθηκε στο συνέδριο από τον κ. Πιτσιλή

Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, το 2021 η πλατφόρμα myΡroperty υποδέχθηκε 105.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών, ενώ μόνο το τελευταίο 10ήμερο, υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά πάνω από 20.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Μεγάλο βήμα -εφόσον γίνει- χαρακτηρίζεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, την οποία προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας. Το πιστοποιητικό ΤΑΠ εκδίδεται από τους δήμους και αποτελεί εστία ταλαιπωρίας και αγανάκτησης για τους φορολογούμενους, καθώς περιμένουν ακόμη και πάνω από ένα μήνα για την έκδοσή του, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η σύναψη και υπογραφή συμβολαίων.

Τι ειπώθηκε από τον πρόεδρο των Συμβολαιογράφων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Συμβολαιογράφων Γιώργο Ρούσκα, στη Θεσσαλονίκη εκκρεμεί η έκδοση 4.000 βεβαιώσεων ΤΑΠ, για να ολοκληρωθούν απλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων χρειάζεται ένας μήνας ενώ για τις πιο σύνθετες, από 3 έως και 9 μήνες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ανέφερε ότι η εκτεταμένη φορολογική και πολεοδομική πιστοποιητικοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων τις έχει μεταβάλει σε πραγματικό «Γολγοθά», ζητώντας κατάργηση πιστοποιητικών, με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση του ΤΑΠ.

Δείτε το βίντεο