μερικώς-επιτυχημένα-τα-μνημόνια-λέ-387410
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 17.11.2017 | 11:08

Μερικώς «επιτυχημένα» τα μνημόνια λέει το ευρωπαϊκό Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Καυστικό εμφανίζεται το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) έναντι της Κομισιόν για την αποτελεσματικότατα των μνημονίων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι μπορεί να πέτυχαν σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, αλλά απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το χρέος και να επανέλθει η χώρα στις αγορές, δεν ενίσχυσαν την ανάπτυξη, ενώ η υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ικανοποιητική.

Το ΕΕΣ κάνει λόγο για περιορισμένη αποτελεσματικότητα των τριών μνημονίων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα από το 2010. Υπογραμμίζει ότι τα προγράμματα προσαρμογής στερούνταν αναπτυξιακής στρατηγικής, ενώ εκπλήρωσαν τους στόχους τους σε ‘‘περιορισμένο βαθμό’’. Έπειτα από τρία προγράμματα, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε πάνω από 25%, η Ελλάδα δεν επέστρεψε στην ανάπτυξη, το χρέος της αυξήθηκε και οι τράπεζες ακόμα ‘‘δεν χρηματοδοτούν πλήρως την οικονομία’’.

Ειδικότερα, οι ελεγκτές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», προσάπτουν στην Κομισιόν την έλλειψη εμπειρίας στη διαχείριση ενός τέτοιου εγχειρήματος, επισημαίνοντας ότι τα μνημόνια δεν είχαν ιεραρχηθεί σωστά με βάση τη σημασία τους, ούτε εντάχθηκαν σε κάποτε ευρύτερη στρατηγική για τη χώρα. Παράλληλα επικρίνει τις παλινδρομήσεις ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες οφείλονταν ως έναν βαθμό στην πολιτική αστάθεια στη χώρα. Επικριτικό είναι το ΕΕΣ και για τη διαχείριση της κρίσης των ελληνικών τραπεζών. Η έκθεση του ΕΕΣ καλύπτει την έγκριση και υλοποίηση των δύο πρώτων μνημονίων και τον σχεδίασμό του τρίτου». Και προσθέτει: «Σύμφωνα με τους ελεγκτές, η Επιτροπή οφείλει:

1. Να βελτιώσει τις διαδικασίες σχεδιασμού προγραμμάτων στήριξης.

2. Να προσδιορίζει καλύτερα τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών.

3. Να διασφαλίζει ότι τα προγράμματα εντάσσονται σε συνολική στρατηγική ανάπτυξης για την εκάστοτε χώρα.

4. Να καθορίζει βασικούς δείκτες επιδόσεων, ώστε να διασφαλίζεται η ορθώς τεκμηριωμένη παρακολούθηση των προγραμμάτων.

5. Να αντιμετωπίζει εξαρχής και κατά τρόπο διεξοδικότερο τα κενά δεδομένων. 6. Να επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους ενός προγράμματος, ώστε οι αντίστοιχοι ρόλοι να καθορίζονται με διαφάνεια και σαφήνεια.

7. Να τεκμηριώνει καλύτερα τις παραδοχές επί των οποίων στηρίζεται ο σχεδιασμός ενός προγράμματος.

8. Να αξιολογεί συστηματικότερα τη διοικητική ικανότητα του κράτους-μέλους ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

9. Να βελτιώσει το αναλυτικό έργο της όσον αφορά τον σχεδιασμό ενός προγράμματος.

10. Να προβαίνει σε ενδιάμεσες αξιολογήσεις διαδοχικών προγραμμάτων, των οποίων η συνολική διάρκεια υπερβαίνει τα τρία έτη.

11. Να αναλύει ποιο είναι το καταλληλότερο πλαίσιο για την παροχή υποστήριξης και την άσκηση εποπτείας μετά τη λήξη των προγραμμάτων».