μείωση-των-τραπεζικών-καταθέσεων-τον-95918
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.08.2016 | 10:12

Μείωση των τραπεζικών καταθέσεων τον Ιούλιο

Οριακή μείωση εμφάνισαν οι καταθέσεις τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το συνολικό απόθεμα των καταθέσεων υποχώρησε στο τέλος Ιουλίου στα 122,6 δισ. ευρώ από 122,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο είχε καταγραφεί εισροή καταθέσεων περίπου 1 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι καταθέσεις σε ετήσια βάση (σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015) εμφανίζουν μείωση κατά 0,6%.

Παρά τη βελτίωση της ρευστότητας στο σύστημα τα υπόλοιπα των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών εμφανίζονται οριακά μειωμένα. Η μείωση οφείλεται στην υποχώρηση των υπολοίπων που διατηρούν οι επιχειρήσεις λόγω και καταβολής του επιδόματος αδείας, σε αντίθεση με τα νοικοκυριά οι καταθέσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 231,5 εκατ. ευρώ και από τα 101,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 102 δισ. ευρώ.

Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, δτην «Καθημερινή», τα στοιχεία του Ιουλίου για τις καταθέσεις δεν περιλαμβάνουν τυχόν θετική επίπτωση από τη χαλάρωση των capital controls σε ό,τι αφορά στο νέο χρήμα. Η χαλάρωση αφορά στη δυνατότητα για ελεύθερη ανάληψη του συνόλου του ποσού που κατατίθεται σε λογαριασμούς από χρήματα που κάποιος διατηρεί εκτός τραπεζικού συστήματος και αύξηση από το 10% στο 30% του ποσού που μπορεί κάποιος να κάνει ανάληψη από χρήματα που έρχονται μέσω εμβάσματος από το εξωτερικό. Τα σχετικά μέτρα ανακοινώθηκαν στις αρχές Ιουλίου, αλλά τέθηκαν σε ισχύ στα τέλη του μήνα, με αποτέλεσμα να μην έχουν αποδώσει ακόμη.

Η επίπτωσή τους αναμένεται να είναι επίσης περιορισμένη τον Αύγουστο, στον βαθμό που είναι υποτονικός μήνας και το ζητούμενο είναι το κατά πόσο τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν από τον Σεπτέμβριο. Τραπεζικά στελέχη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς εκτιμούν ότι ενόψει των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων τον Σεπτέμβριο, που πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και ο δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, οι πιθανότητες να εισρεύσει φρέσκο χρήμα στις τράπεζες παραμένουν λιγοστές.

Ακόμη και όσοι διαθέτουν χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος προτιμούν να τα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή υποχρεώσεων, παρά να τα καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, στο βαθμό που, όπως σημειώνουν, το κλίμα αβεβαιότητας δεν έχει εκτονωθεί. Αντιθέτως, εντείνεται λόγω της φοροεπιδρομής και της εκτίναξης των κατασχέσεων από το Δημόσιο στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει έσοδα και να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού. Η εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγματοποιούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων, επιλέγοντας να τα καναλώνουν για κάλυψη καθημερινών αναγκών.