μεγάλη-ανατροπή-με-το-φυσικό-αέριο-θα-366236
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 11.10.2022 | 12:36

Μεγάλη ανατροπή με το φυσικό αέριο – Θα είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο

Την ώρα που αναζητείται τρόπος στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την ενέργεια, υπάρχει σύγχυση για το ποιο καύσιμο είναι πιο φτηνό τελικά για τον φετινό χειμώνα. Η τιμή του φυσικού αερίου μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες έπεσε πιο χαμηλά από εκείνη του πετρελαίου, εκτοξεύοντας την αβεβαιότητα και συγχρόνως βάζοντας «φωτιά» στον σχεδιασμό.

Τα δεδομένα ανατρέπονται συνέχεια και κανείς πλέον δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο μέσο θέρμανσης είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτή την περίοδο, το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητο και οι παράμετροι ασταθείς που δεν χωρούν περιθώρια για προβλέψεις.

Τα περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν καλοριφέρ με πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς τρόπους θέρμανσης. Το 1 λίτρο πετρελαίου αποδίδει περίπου 12kWh θερμικής ενέργειας. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά την Παρασκευή με τιμή εκκίνησης πάνω από το 1,50 ευρώ/λίτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς.

Σήμερα, ένα μέσο διαμέρισμα 80 τ.μ., το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο για την χειμερινή περίοδο είναι περίπου στα 840 ευρώ.

Αντίστοιχα, ένα μέσο διαμέρισμα 80 τ.μ. θα χρειαστεί για θέρμανση με φυσικό αέριο 1.288 ευρώ. Με την επιδότηση στα 90 ευρώ/MWh το κόστος μετά την επιδότηση ανέρχεται στα 784 ευρώ.

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στην τιμή του 1,52 ευρώ/λίτρο, τιμή που διαμορφώνεται μετά την επιδότηση 0,25 ευρώ. Η αρχική τιμή του θα ήταν πάνω από 1,70 ευρώ/λίτρο.