με-βεβαιότητα-αβεβαιότητας-ο-τουρισμ-853743
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 20.07.2021 | 10:52

Με βεβαιότητα αβεβαιότητας ο τουρισμός – Καμπανάκι ΣΕΤΕ για την υγειονομική ασφάλεια

Την ανάγκη διασφάλισης της δημόσιας υγείας και της θωράκισης του τουρισμού επισημαίνει με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος.

“Πρώτη φορά μετά από χρόνια που ασφαλής πρόβλεψη για τα φετινά τουριστικά έσοδα δεν μπορεί να γίνει. Το θετικό momentum μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαδεχθεί η ανασφάλεια και αντίστροφα. Ένα είναι βέβαιο: η πανδημία απαιτεί ασφαλείς συνθήκες ταξιδιών. Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι” αναφέρει ο . Ρέτσος στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα για συμμόρφωση στα πρωτόκολλα και τους κανόνες από όλους.

“Η ασφάλεια είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής” τόνισε πάντως χθες ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, αναφερόμενος στην διαχείριση της πανδημίας σε τουριστικούς προορισμούς. Υπογράμμισε ότι “η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να τηρηθούν τα μέτρα” και πως πρώτη της προτεραιότητα είναι “η υγεία των πολιτών και δεν φοβόμαστε να πάρουμε δύσκολα μέτρα”. Σε ό,τι αφορά δε, τη Μύκονο, “δεν υπάρχουν περισσότερες ακυρώσεις απ’ ό,τι υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες”.

Ο κ. Θεοχάρης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που αφορούσε το ναυάγιο της Ζακύνθου, σχολίασε σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στον τουρισμό, ότι “η διασφάλιση της ασφάλειας στους τουριστικούς προορισμούς δεν γίνεται τυχαία, αλλά με καθημερινή δουλειά. Είμαστε συνεχώς από πάνω και αξιολογούμε μια δυναμική κατάσταση λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα”. Σημείωσε ότι “δεν υποσχεθήκαμε ποτέ και σε κανένα ότι το φετινό καλοκαίρι θα ήταν εύκολο”. Συνεργαζόμαστε, είπε, “με την γενική γραμματεία Προστασίας του Πολίτη και όπου χρειάζεται βάζουμε κάθε εβδομάδα και περισσότερα ξενοδοχεία καραντίνας”.

Οι εμβολιασμοί

Πάντως κλειδί για την υγειονομικέ ασφάλεια στον τουρισμό είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών, ειδικά σε εργαζόμενους στον κλάδο.

Ήδη φορείς του σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως στη Σαντορίνη (ο Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων) επισημαίνουν ότι χρειάζεται να εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων.

Το παράδειγμα της Ανδαλουσίας καταγράφει ο επικεφαλής της Sani IKOS Ανδρέας Ανδρεάδης. Με ανάρτησή του στο twitter σημειώνει ότι «οι υγειονομικές αρχές της Ανδαλουσίας θα εμβολιάσουν εντός του Ikos Andalusia στην Marbella 22-25 Ιουλίου 500 περίπου κυρίως νέους εργαζόμενους. Προφανής διευκόλυνση που ενισχύει ιδιαίτερα την πρόθεση συμμετοχής. Γιατί δεν ξεκινάει το ίδιο η χώρα μας;»

Οι στόχοι

Αξίζει να πάντως ότι με τα δεδομένα με τους εμβολιασμούς αλλά και την πορεία των μεταλλάξεων οι παράγοντες του τουρισμού παρά την πίεση που δέχονται καθώς ο τουρισμός είναι στο επίκεντρο του συνολικού οικονομικού ενδιαφέροντος είναι φειδωλοί στις προβλέψεις για φέτος. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι στόχος για φέτος είναι η ανάκτηση του 50% – 60% των εσόδων που εισπράχθηκαν το 2019 και ανήλθαν στα 18 δισεκ. ευρώ. Βέβαια παρά την ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται για ταξίδια προς την Ελλάδα κανείς δε γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και πού τελικά θα μπει ο πήχης.

Η βεβαιότητα της αβεβαιότητας

«Οι τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τη μετάλλαξη Δ και την άνοδο των κρουσμάτων φανερώνουν ότι η αβεβαιότητα συνεχίζει να υφίσταται αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2020» αναφέρει στην τελευταία της εβδομαδιαία ανάλυση η Eurobank που προσθέτει:. «Ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα με υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό, η χρονική συγκυρία μόνο ουδέτερη δεν είναι ως προς τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία από την αύξηση της αβεβαιότητας. Σημειώνουμε ότι κατά μέσο όρο στο διάστημα Ιουλίου-Οκτωβρίου παράγεται το 67,9% των ετήσιων τουριστικών εσόδων στην Ελλάδα (Μάιος-Οκτώβριος 89,9%).»

Επίσης η ανάλυση της Eurobank προσθέτει ότι «μέσα σε αυτό το περιβάλλον, θετική εξέλιξη συνιστά η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για άρση της καραντίνας από την 19 Ιουλίου 2021 για τους πλήρως εμβολιασμένους βρετανούς πολίτες που επιστρέφουν από χώρες με «πορτοκαλί» ταξινόμηση όπως η Ελλάδα. Η εν λόγω αγορά είναι η 2η μεγαλύτερη για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο μετά τη Γερμανία (τόσο σε όρους εσόδων όσο και σε όρους αφίξεων). Οποιαδήποτε εκτίμηση για τα τουριστικά έσοδα του 2021 θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, καθώς το οικονομικό-κοινωνικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο και η ελαστικότητα του τουριστικού κλάδου στην πανδημία μεγάλη.»

Οι αφιξεις

Στο μεταξύ σε περίπου 2,3 εκατομμύρια ανέρχονται οι τουρίστες που έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα μέχρι τώρα, όπως ανάφερε χθες η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη σε πρωινή εκπομπή. Για ακόμη μια χρονιά, μέχρι τώρα πρωταγωνιστεί η Γερμανία με 412.000 αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, ενώ η μεγάλη έκπληξη έρχεται από την αγορά της Πολωνίας. Όπως τόνισε λίγο αργότερα η υφυπουργός Τουρισμού, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Πολωνοί που ήλθαν στην Ελλάδα μέχρι τώρα ανέρχονται σε 202.000 όταν πέρυσι είχαν έλθει συνολικά 295.000, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα και στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά την αγορά των ΗΠΑ οι ελεύσεις τουριστών ανέρχονται σε 100.000 επισκέπτες προς την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση οι τουριστικές ροές είναι ενθαρρυντικές και η υφυπουργός εφιστά την προσοχή σε όλους ώστε νa κερδηθεί το στοίχημα του τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 78,2% και διαμορφώθηκε στα 7.406.000, έναντι 34.005.000 το 2019.

πηγή: reporter.gr