η-loreal-η-μήλος-και-τα-βότανα-62184
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 07.02.2017 | 10:40

Η L’Oreal, η Μήλος και τα βότανα

Μπορεί το εργοστάσιο της L’ Oreal να έκλεισε το 2000, ωστόσο, η παρουσία του Γαλλικού κολοσσού είναι ενεργή και διαρκής στη χώρα. Διατηρεί το εμπορικό της τμήμα κι απασχολεί περίπου 500 εργαζόμενους. To 2015 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 121 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και καιρό ψάχνεται για να επιστρέψει με ανάπτυξη ενός κλάδου που άπτεται των καλλυντικών αλλά με έμφαση στα φυσικά υλικά.

Η χώρα λόγω του μικροκλίματος αλλά και του ισχυρού brand, που έχει στον τουρισμό μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξης μιας νέας δραστηριότητας με έμφαση στα φυσικά καλλυντικά. Τα τελευταία έχουν μεγάλη διείσδυση στις αγορές τις Ασίας που καλπάζουν σε ζήτηση και στις οποίες η χώρα είναι πολύ κοντά. Επίσης, μπορεί τα φυσικά αυτά προϊόντα να βασιστούν στη μεγάλη βιοποικιλότητα της χώρας. Άλλωστε αυτός είναι κι ένας άξονας ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας και της βιομηχανίας καλλυντικών κι έχει παρουσιαστεί από πέρυσι σε ειδική μελέτη που είχε εκπονήσει το υπ. Οικονομίας για τον κλάδο παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της Le Figaro χτες πιο πιθανό, σύμφωνα με παρατηρητές, είναι ότι ο γαλλικός όμιλος θα μπορούσε να ενδιαφέρεται από τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, το μικροκλίμα της και το εξειδικευμένο προσωπικό.

Στο φόντο αυτό πληροφορίες αναφέρουν ενδιαφέρον για συνέργεια με την APIVITA της οικογένειας Κουτσιανά, που έχει καταγράψει μια μεγάλη πορεία στον κλάδο με έντονη εξωστρέφεια αλλά λόγω της κρίσης αντιμετωπίζει τα κλασικά προβλήματα που έχιε κάθε ελληνική επιχείρηση. Το αν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να στηρίξει μια ενδεχόμενη συνεργασία θα φανεί. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν επενδυτικοί παράγοντες, κάτι τέτοιο θα είναι πολύ καλό για τη χώρα. Στο μεταξύ πάντως στελέχη της L’ Oreal έχουν προβεί σε επενδύσεις σε εξοχικέ κατοικίες στη Μήλο, την οποία λατρεύουν και προβάλλουν με κάθε τρόπο στη Γαλλία. Άλλωστε ο γεωλογικός πλούτος του νησιού είναι μοναδική πρώτη ύλη ακόμη και για καλλυντικά.