Categories: Οικονομία

Λογιστές: Ζητούν παράταση για υποβολή των φορολογικών δηλώσεων -Κίνδυνος προστίμων

«Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της αγοράς. Ο χρόνος που απομένει για τις φορολογικές δηλώσεις δεν επαρκεί και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιβολής προστίμων εκπρόθεσμων υποβολών».

Τα παραπάνω τονίζει σε επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών και σημειώνει:

Αξιότιμοι κύριοι,

Σε συνέχεια των ενημερωτικών επιστολών που σας προωθούμε σε σχέση με τις υποχρεώσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων-μελών σας που ανακοινώνονται από την Πολιτεία, σας ενημερώνουμε ότι σαν επαγγελματικός Κλάδος έχουμε απευθυνθεί πολλάκις στην ηγεσία του Υπ. Οικονομικών – και όχι μόνο – προκειμένου να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Δυστυχώς, η ανταπόκριση της Πολιτείας στα αιτήματά μας για καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι τις 30/09/2021 όχι μόνο δεν είναι η αναμενόμενη, αλλά έχει συρρικνωθεί και το χρονικό περιθώριο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία (15/09/2021 αντί 15/10/2021).

Συνεπώς, ως εκπρόσωποι του Λογιστικού Κλάδου και δεδομένου ότι το πλήθος των φορ. δηλώσεων που εκκρεμεί προς υποβολή είναι αδύνατον να υποβληθεί εμπρόθεσμα λαμβανομένων υπόψη και των συστημικών δυσχερειών,  θεωρούμε χρέος μας να σας ενημερώσουμε – προκειμένου με την σειρά σας να ενημερώσετε τα μέλη σας – ότι το διαθέσιμο χρονικό διάστημα που έχει δοθεί για τις φορ. δηλώσεις Νομικών Προσώπων – και Φυσικών Προσώπων (10/09/2021) – αλλά και για τις δηλώσεις των Φυσικών Προσώπων που συμμετέχουν σε Νομικά Πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία (15/09/2021) δεν επαρκεί και δυστυχώς, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιβολής προστίμων εκπρόθεσμων υποβολών.

Για τον λόγο αυτόν, αλλά και επειδή η παράταση μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου δεν επηρεάζει τα κρατικά έσοδα ζητάμε και τη δική σας ενεργοποίηση προκειμένου τα μέλη σας να μην επιβαρυνθούν οικονομικά με πρόστιμα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία για την αγορά.

Να σημειώσουμε ότι η έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία έχει προσδώσει διστακτικότητα στη Διοίκηση για τη λήψη της απόφασης παράτασης των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 30/09/21, ουδόλως αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα – και ειδικά για τα μέλη σας που τηρούν διπλογραφικά βιβλία –  διότι δεν έχει καμία επίπτωση στην υποβολή και την εισπραξιμότητα του ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Συνεπώς, αυτή η προθεσμία και ειδικά για αυτήν την κατηγορία θα έπρεπε να παραταθεί έτσι κι αλλιώς και μάλιστα συνεπικουρούμενη από την παράταση  που ήδη έχει δοθεί για τα ΔΣ και ΓΣ των Ν.Π. από το Υπ. Ανάπτυξης.

Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των φορ. δηλώσεων που εκκρεμεί προς υποβολή είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δείχνει ο στατιστικός πίνακας, διότι στο σύνολο των υποβληθεισών δηλώσεων που απεικονίζονται στατιστικά συμπεριλαμβάνεται και ένας σημαντικός αριθμός δηλώσεων, οι οποίες είναι τροποποιητικές των αρχικών και είχαν υποβληθεί πριν από τις 07/07/2021, ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πλήρωση των στοιχείων της πλατφόρμας και συνεπώς, αποτελεί την έναρξη πλήρους και ουσιαστικής λειτουργίας του συστήματος υποβολής δηλώσεων.

Τέλος, να τονίσουμε ότι η παρούσα επιστολή μας ουδόλως  αποτελεί αίτημα του κλάδου μας για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Αντιθέτως, σκοπεύει στην επικοινωνία ενός σοβαρού προβλήματος διεκπεραίωσης των εργασιών των μελών σας από τους συνεργάτες τους – διότι ως τέτοια ορίζεται η θέση μας – και τα προβλήματα που δημιουργούνται αφορούν τους άμεσα θιγόμενους που δεν είναι άλλοι από τις επιχειρήσεις-μέλη σας.

Θεωρούμε ότι χρήζει η παρέμβασή σας.

Comments are closed.


Recent Posts

28χρονη πέθανε ξαφνικά ενώ έκανε γυμναστική

Σοκ προκαλεί το βίντεο με τη στιγμή που 28χρονη γυναίκα στον Ισημερινό πεθαίνει ξαφνικά την ώρα που κάνει ασκήσεις σε…

2 λεπτά ago

Πάτρα: Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά

Εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά στην Αχαΐα, εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Πατρών, συλλαμβάνοντας τέσσερα άτομα,…

4 λεπτά ago

Προσλήψεις 36 συμβασιούχων στη ΔΕΗ (προκηρύξεις)

Η ΔΕΗ γνωστοποιεί την πρόσληψη 36 συμβασιούχων σε Ηράκλειο και Βέροια. Ειδικότερα: Ο Κλάδος ΑΗΣ Λινοπεραμάτων ανακοινώνει την πρόσληψη, προσωπικού…

7 λεπτά ago

Μουντιάλ: Το πρόγραμμα της προημιτελικής φάσης & οι διασταυρώσεις (φωτο)

Μουντιάλ: Κροατία, Βραζιλία, Ολλανδία, Αργεντινή, Μαρόκο, Πορτογαλία, Αγγλία και Γαλλία είναι οι 8 ομάδες που στις 9 και 10 Δεκεμβρίου,…

9 λεπτά ago

Πλημμύρες στη Λισαβόνα – Τουλάχιστον μια νεκρή

Οι αρχές στη Λισαβόνα, την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, έθεσαν την πόλη σε κατάσταση συναγερμού χθες Τετάρτη το βράδυ και παρότρυναν…

13 λεπτά ago

Τέλος εποχής για το Boeing 747-Βγήκε το τελευταίο αεροπλάνο από το εργοστάσιο

Παρελθόν αποτελεί πλέον το θρυλικό Boeing 747 το οποίο κυριάρχησε στους αιθέρες για 50 ολόκληρα χρόνια, καθώς την Τρίτη 6…

15 λεπτά ago