lockdown-λόγω-blackout-στην-ενέργεια-περιορισμός-1019539
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.05.2022 | 22:36

Lockdown λόγω “blackout” στην ενέργεια- Περιορισμός ΙΧ, τηλεργασία

Η Κομισιόν, βλέποντας την δραματική κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τα ενεργειακά αποθέματα και όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, αλλά και το ντόμινο που έχει προκαλέσει στις οικονομίες των χωρών της ΕΕ, έχει ήδη ετοιμάσει ένα «εναλλακτικό» σχέδιο για την αποφυγή ενός ενεργειακού “blackout”.

Τι προβλέπει; Περιορισμούς τύπου… Lockdown!

Αύξηση της τηλεργασίας, μείωση των ορίων ταχυτήτων και carpooling, είναι μόνο λίγα από τα μέτρα που εξετάζονται προκειμένου να μειωθεί η ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου στις αναπτυγμένες οικονομίες σε περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή στις ρωσικές εισαγωγές.

Το πόσο μπορούσε η Ευρώπη να αντέξει χωρίς ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το τι μπορεί να συμβεί αν όλα σταματήσουν… είναι ένα ακραίο σενάριο αλλά υπαρκτό, που απαιτεί εγρήγορση.

Με την αγωνία αυτή, με βάση το ρεπορτάζ της ισπανικής «El Pais», η Κομισιόν ετοιμάζει και προτίθεται να παρουσιάσει στις 18 Μαΐου ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα.

Περιλαμβάνει 9 σημεία:

  1. Τηλεργασία(έως τρεις ημέρες εβδομαδιαίως) – Μία ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια
  2. Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια (οικονομική) οδήγηση – 470 λιγότερα βαρέλια
  3. Μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους(τουλάχιστον κατά 10 χλμ ανά ώρα) – 430 λιγότερα βαρέλια
  4. Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις– 380 λιγότερα βαρέλια
  5. Ήπια – οικονομική οδήγηση φορτηγών – 320 λιγότερα βαρέλια
  6. Περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιώνγια επαγγελματικούς λόγους – 260 λιγότερα βαρέλια
  7. Χρήση δημόσιων μέσων μεταφοράς, ποδηλάτων και περπάτημα – 330 λιγότερα βαρέλια
  8. Εναλλάξ πρόσβαση των ΙΧ (μονά, ζυγά) στις πόλεις – 210 λιγότερα βαρέλια
  9. Χρήση τρένου αντί αεροπλάνου – 40 λιγότερα βαρέλια

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες

Γερμανία

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση του Βερολίνου αποφάσισε να μειώσει στα 9 ευρώ για το επόμενο τρίμηνο την τιμή της μηνιαίας κάρτας για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ώστε οι πολίτες να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιούν αυτά αντί των αυτοκινήτων τους.

Ιταλία

Στην Ιταλία, επίσης, έχει τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι η “Επιχείρηση Θερμοστάτης”, με την οποία ελπίζει να εξοικονομήσει 2.000 – 4.000 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν εγκριθεί για τα δημόσια κτίρια, δίνοντας ανάλογες συστάσεις και για τα ιδιωτικά, τον χειμώνα η θερμοκρασία δεν μπορεί να ρυθμίζεται πάνω από τους 19 βαθμούς Κελσίου, με μέγιστη απόκλιση δύο βαθμών. Όσο για το καλοκαίρι, δεν θα μπορεί οι θερμοστάτες να πέφτουν κάτω από τους 27 βαθμούς, με ανάλογη απόκλιση.

Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία και Πορτογαλία

Ανάλογα μέτρα παίρνουν και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία και Πορτογαλία. Στην πρώτη, μάλιστα, τον Μάρτιο η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια κατεβάζοντας τους θερμοστάτες στα σπίτια κατά έναν βαθμό – “αυτό ισοδυναμεί με 12-15 λιγότερα τάνκερ μεθανίου στα γαλλικά λιμάνια” είχε δηλώσει τότε η CEO του ενεργειακού ομίλου της Engie.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, οι Βρυξέλλες θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν ότι καμία χώρα δεν θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλης επειδή θα έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός αναδιανομής με ευθύνη της Κομισιόν. Αρχικά, προβλέπεται να λειτουργεί σε εθελοντική βάση και εφόσον κριθεί αναγκαίο, να είναι υποχρεωτικός και να υπάρχουν και οι ανάλογες ρήτρες.