Σάββατο
3
Ιούνιος
Back

Αυγή: Χωρίς δώρο Χριστουγέννων 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι

Το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενοι να μην λάβουν το (μειωμένο) δώρο Χριστουγέννων μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό, σύμφωνα με όσα γράφει σήμερα η εφημερίδα ΑΥΓΗ και με βάση και τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, αλλά και της γ.γ. του υπουργείου Εργασίας  Ά. Στρατινάκη.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα:

«Από τις διαδοχικές δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας προκαλείται πολύ μεγάλη σύγχυση όσον αφορά τη βάση υπολογισμού της κρατικής συμμετοχής στο δώρο Χριστουγέννων. Ειδικότερα, αν η βάση για την καταβολή της αναλογικής αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα είναι τα 534 της πρώτης καραντίνας ή τα 800 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που ανακοινώθηκε μαζί με το lockdown του Νοεμβρίου.

Χθες η γ.γ. του υπουργείου, που μίλησε στην ΕΡΤ, επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα των αναστολών και των πληρωμών των εργαζομένων τόσο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις όσο και γι’ αυτές που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, ενώ αναφέρθηκε και στο δώρο Χριστουγέννων τονίζοντας ότι “το κράτος θα καταβάλει το ποσό που του αναλογεί ως δώρο πάνω στα 534 ευρώ και όχι στον ονομαστικό μισθό, όπως έγινε με το δώρο Πάσχα”.

Ωστόσο νωρίτερα, σε άλλη εκπομπή (Open), ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης τόνισε ότι “το κράτος θα καταβάλει το ποσό που αναλογεί ως δώρο με βάση την αποζημίωση των 800 ευρώ”!

Με άλλα λόγια, σε δύο διαφορετικές εκπομπές, ο υπουργός Εργασίας και η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας δίνουν διαφορετική βάση υπολογισμού της κρατικής συμμετοχής στο δώρο.

Ωστόσο κοινός παρονομαστής και για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι ότι “το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου από τους εργοδότες έως τις 21 Δεκεμβρίου”, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πότε (κάποτε στο μέλλον;) θα καταβληθεί η αναλογία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργοδότες και τις επιχειρήσεις που είτε μπήκαν στους ΚΑΔ είτε προχώρησαν στην αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

Μείωση δώρου πάνω από 50%

Με άλλα λόγια το υπουργείο Εργασίας καλεί σε περίπου 40 ημέρες όλους τους εργοδότες -και των κλειστών επιχειρήσεων- να καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων. Ωστόσο, όσον αφορά τους εργαζόμενους, το δώρο Χριστουγέννων του 2020 θα είναι μειωμένο πάνω από 50%. Και αυτό καθώς θα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Δηλαδή το δώρο δεν θα υπολογιστεί επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου, αλλά για όσο διάστημα αυτός τελεί σε αναστολή αυτό θα υπολογίζεται επί του επιδόματος των 534 ευρώ. Ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για τις ημέρες εργασίας από 1η Μαΐου 2020 και το κράτος την αναλογία επί των 534 ευρώ για το διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος που πληρώνεται με 1.200 ευρώ τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Μάιο του 2020 μέχρι και το τέλος του έτους, τότε αντί για 1.200 ευρώ δώρο Χριστουγέννων θα λάβει το ποσό των 534 ευρώ, δηλαδή μειωμένο δώρο κατά 55,5%!

Οδηγός το δώρο Πάσχα

Με βάση την εμπειρία της καταβολής του δώρου Πάσχα, το δώρο των Χριστουγέννων είναι πολύ πιθανό να μην φτάσει στις τσέπες τουλάχιστον 1,5 εκατ. εργαζομένων. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας τον περασμένο Απρίλιο με ΠΝΠ μετέθεσε την καταβολή του δώρου Πάσχα για τον Ιούνιο. Η πλειονότητα των εργαζομένων έλαβε το δώρο τέλος Ιουνίου και αρχές Ιουλίου, ωστόσο η κρατική αποζημίωση στις επιχειρήσεις άρχισε να φτάνει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά!

Τώρα, με το δώρο Χριστουγέννων, ζητάει από τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές και σφόδρα πληττόμενες να πληρώσουν έναν ολόκληρο μισθό σε συνθήκες πανδημίας απειλώντας (σύμφωνα με τον νόμο) και με ποινικές κυρώσεις. Με άλλα λόγια η καταβολή του -μειωμένου έως και 50%- δώρου Χριστουγέννων είναι πραγματικά στον “αέρα”!»

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!