λάδι-στη-φωτιά-της-ακρίβειας-από-τα-ν-68174
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 17.11.2021 | 15:39

«Λάδι στη φωτιά της ακρίβειας» από τα νέα ρεκόρ στις τιμές ενέργειας

Δεν έχει τέλος το ανοδικό σπιράλ στις τιμές ενέργειας που τροφοδοτεί περαιτέρω την ανησυχία για τον πληθωρισμό.

Έτσι στα 254,33ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Tετάρτη 17/11/2021. Η τιμή σημείωσε άνοδο 7% σε σχέση με την τιμή της Τρίτης όντας η υψηλότερη στην Ευρώπη και βέβαια η πλέον ακριβότερη σε σχέση με τις γειτονικές αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Συνολικά, μάλιστα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου το ρεύμα καταγράφει τιμές κατά μέσο όρο στην περιοχή των 215 ευρώ ευρώ/MWh κάτι που ουσιαστικά απενεργοποιεί σε ένα ποσοστό το πακέτο των επιδοτήσεων που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και που βέβαια υπολογίστηκε με βάση την αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών στα 198 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο, από 134 ευρώ/MWH τον Σεπτέμβριο.

Το φυσικό αέριο

Στο μεταξύ οι εξελίξεις με το νέο γερμανορωσικό αγωγό Nord Stream 2 και τις αναβολές εγκρίσεων αδειών από τη ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας παραπέμπουν σε αναβολή για τουλάχιστον τέσσερις μήνες της έναρξης λειτουργίας του. Να σημειωθεί ότι στον εν λόγω αγωγό βασίζονται οι ελπίδες για αύξηση της ροής ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία και τη δυτική Ευρώπη. Έτσι αμέσως μετά το άκουσμα της είδησης, οι τιμές κατέγραψαν νέο άλμα φτάνοντας σε νέο υψηλό τριών εβδομάδων. Έτσι οι ευρωπαϊκές τιμές εκτινάχθηκαν με αυξήσεις στις αγορές αναφοράς ακόμη και 12-17%.

Η βιομηχανία

Στο μεταξύ σημαντική αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει και το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο δελτίο του ΙΟΒΕ η τιμή χονδρικής φορτίου βάσης αυξήθηκε στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο κατά 7,2% σε σχέση με τον Αύγουστο.

Την ίδια στιγμή η τιμή φυσικού αερίου στην Ελλάδα ακολούθησε τις ανοδικές τάσεις βασικών αγορών της Ευρώπης. Το ενδιαφέρον είναι ότι βρέθηκε σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με την τελική τιμή προμήθειας φυσικού αερίου σε γειτονικές και ανταγωνιστικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία.

Κόστος εκπομπών ρύπων

Επιπλέον ρεκόρ όλων των εποχών κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα, φτάνοντας πάνω από τα 66 ευρώ ανά τόνο, οδηγώντας τα κόστη σε βιομηχανία και ηλεκτροπαραγωγή με ορυκτά καύσιμα στα ύψη.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ, το οποίο καθορίζει την τιμή για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τη βιομηχανία για την εκπομπή ενός τόνου άνθρακα στο μπλοκ, χτες αυξήθηκε 2,6% σήμερα, στα 67,65 ευρώ ανά τόνο.

Μάλιστα, οι τιμές εκπομπών άνθρακα είναι πλέον υπερδιπλάσιες από το επίπεδο που ήταν στην αρχή της χρονιάς και υψηλότερα από τα 55 ευρώ ανά τόνο, που ήταν ένα μήνα πριν.

Μεγάλη επιβάρυνση στη βιομηχανία

Την ίδια ώρα με βάση μελέτη του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, οι κλάδοι τσιμέντου, αλουμινίου, σιδήρου και χάλυβα και διύλισης πετρελαίου θα αναζητήσουν την προμήθεια 11 εκατ. επιπλέον δικαιωμάτων εκπομπών μέχρι το 2035. Για το σύνολο των κλάδων «διαρροής άνθρακα» εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 13,2 εκατ. δικαιώματα. Με την πιθανή υπόθεση ότι το κόστος του δικαιώματος εκπομπών θα ανέλθει σταδιακά στα €100 ανά τόνο CO2 το 2035, αυτό συνεπάγεται επιβάρυνση της τάξης του €1,1 δισ. και €1,3 δισ. αντίστοιχα.

Στην περίπτωση που μελλοντικά αλλάξει και το καθεστώς παροχής αντιστάθμισης για το κόστος εκπομπών της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, το μερίδιο κόστους άνθρακα στο κόστος παραγωγής αυξάνεται περαιτέρω για τις βιομηχανίες εντάσεως ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια στιγμή οι ανταγωνιστές παραγωγοί εκτός Ε.Ε. θα επιβαρυνθούν με κόστος άνθρακα μέσω εφαρμογής του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (ΜΣΠΑ), μόνο για τα μερίδια παραγωγής που εισάγουν στην Ε.Ε. Συνολικά εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν εκτιμηθεί από μελέτη του ΙΟΒΕ για την απολιγνιτοποίηση στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, οι οποίες κάνουν λόγο για μείωση του ετήσιου ΑΕΠ κατά €1,6 δισ. το 2029 και μείωση της απασχόλησης κατά 19,2 χιλ. θέσεις.

Ο «εισαγόμενος» πληθωρισμός

Την ίδια ώρα και στο μέτωπο του λεγόμενου εισαγόμενου πληθωρισμού τα πράγματα δεν είναι καλά. Εν αναμονή των στοιχείων για τον Οκτώβριο αξίζει να δει κανείς τι συνέβη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Σεπτέμβριο 2021. Έτσι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 26,0%, έναντι μείωσης 11,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 3,1%, έναντι μείωσης 2,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2019 – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 9,7%, έναντι μείωσης 6,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 26,0% τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 40,2% και στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες Ευρωζώνης κατά 5,5%. Είναι προφανές ότι η μεγάλη διαφορά στα ποσοστά που παρατηρούνται στις χώρες εκτός και εντός Ευρωζώνης οφείλεται κυρίως στα καύσιμα.

πηγή: reporter.gr