κυβέρνηση-νάρκη-ακρίβειας-στην-πορ-894566
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 16.11.2021 | 10:23

Κυβέρνηση: «Νάρκη» ακρίβειας στην πορεία ανάκαμψης και πολιτικής κυριαρχίας

Κυβέρνηση: «Νάρκη» ακρίβειας στην πορεία ανάκαμψης και πολιτικής κυριαρχίας

Ανησυχεί η κυβέρνηση για τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων στην προσπάθεια για διασφάλιση όρων ισχυρής ανάκαμψης και το 2022 αλλά και για διαμόρφωση όρων πολιτικής πρωτοκαθεδρίας εν όψει των εξελίξεων μετά και τη διαμόρφωση των νέων ισορροπιών από τις εκλογές ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ.

Είναι ενδεικτικό ότι χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης συνέστησε στις επιχειρήσεις «ψυχραιμία και όχι βιαστικές αποφάσεις εν θερμώ». «Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών, οι οποίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις επιχειρήσεις με ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά την μεταφορά του σχετικού κόστους στις τιμές καταναλωτή, και να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους ότι έχουν μπροστά τους μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης στην οποία θα μπούμε από το 2022 και στα επόμενα χρόνια, την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβεύσουμε παρασυρόμενοι στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών» τόνισε χτες στη δήλωση του ο κ. Σκυλακάκης με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία σε επίπεδο 10μήνου του προϋπολογισμού.

Η απειλή της “προσδοκίας”

Όπως τονίζουν μάλιστα στελέχη του οικονομικού επιτελείου «η κρίσιμη η μάχη που πρέπει να δώσουμε σε αυτήν την περίοδο, είναι να αντιμετωπίσουμε τις πληθωριστικές προσδοκίες. Οι αυξήσεις στις τιμές διεθνώς δημιουργούν ένα τέτοιο κλίμα και αυτός ο κίνδυνος είναι που πρέπει να αποφύγουμε. Στην Ελλάδα ως τώρα τον έχουμε αποφύγει γιατί η χώρα προερχόταν από μια μακρά περίοδο αποπληθωρισμού. Αλλά αυτή η περίοδος θέλει προσοχή» όπως λένε προσθέτοντας ότι «επειδή αυτή η τελευταία φάση της πανδημίας φαίνεται να επιμένει ιδιαίτερα. Συνεπώς έχει μεγάλη σημασία να μην έχουμε στη φάση αυτή λάθος αποφάσεις σαν συλλογικό σώμα στην Οικονομία».

Είναι προφανές ότι καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες μπορεί να φρενάρουν την ανάκαμψη. «Ένας φαύλος κύκλος ανατιμήσεων θα είχε ίσως μεγαλύτερη επίπτωση και από την Πανδημία» τονίζεται σχετικά. Μάλιστα οι επικείμενες αυξήσεις των μισθών εντείνουν την ανησυχία αυτή. Να σημειωθεί ότι, ενόψει και της εκκίνησης της συζήτησης στην Ολομέλεια του νέου Προϋπολογισμού, την ερχόμενη Παρασκευή, το αισιόδοξο σενάριο ανεβάζει τον πήχη στο 4,7% – 4,8% από 4,5% στο προσχέδιο και το δυσμενές τοποθετεί την άνοδο στο 3,9% – 4%.

Απειλή πληθωρισμού

Στο φόντο αυτό, την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός διεθνώς κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, έχει επεκταθεί σε περισσότερα αγαθά ενώ είναι και περισσότερο διαρκής απ’ όσο αρχικά εκτιμήθηκε διατύπωσε ο υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης σε ραδιοφωνική συνέντευξη, χτες, στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε ο κ. Πελαγίδης, η άφθονη ρευστότητα που κυκλοφορεί στις αγορές λόγω των αυξημένων αποταμιεύσεων, των χαμηλών επιτοκίων, της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και ίσως κάποιας επίσπευσης χρονικά των καταναλωτικών δαπανών υπό το φόβο ότι ο πληθωρισμός θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, φαίνεται να ενισχύουν αποφασιστικά τη διεθνή ζήτηση.

Ο υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδος τόνισε επίσης ότι η νομισματική πολιτική σε ένα πλαίσιο σταθερά χαμηλών επιτοκίων και συνεχώς υψηλότερων τιμών γίνεται όλο και περισσότερο επεκτατική, καθώς η απόσταση των δύο οικονομικών δεικτών μεγαλώνει.

Η δε αιφνίδια αυτή εξέλιξη του υψηλότερου από τον αναμενόμενο πληθωρισμό δύναται να δημιουργήσει προβλήματα στην προσπάθεια επίτευξης της καλύτερης δυνατής άσκησης οικονομικής πολιτικής, καθώς ναι μεν η οποία πρόωρη απόσυρση των μέτρων νομισματικής διευκόλυνσης μπορεί να πλήξει την ανάκαμψη, όμως από την άλλη ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος πληθωρισμός αναμένεται να προκαλέσει οπωσδήποτε ισχυρό αντίθετο άνεμο στην ανάκαμψη, ιδίως εάν αυτός επιμένει για μεγάλο διάστημα μέσα στο 2022.

Τα περιθώρια ελιγμών

Όσον αφορά το ζήτημα των πληθωριστικών πιέσεων στο άμεσο μέλλον από ενδεχόμενες μισθολογικές αυξήσεις τόνισε ότι ναι μεν δεν είμαστε στην εποχή των μισθολογικών πιέσεων των μεγάλων συνδικάτων, όμως παρατηρούνται συμπεριφορές άρνησης κατάληψης θέσεων εργασίας από τους εργαζόμενους που προφανώς δεν τους ικανοποιούν, γεγονός που οδηγεί ήδη σε προσφορά θέσεων εργασίας με υψηλότερα ωρομίσθια ιδίως στις ΗΠΑ.

Τέλος, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περιοχή στον πλανήτη που να μπορεί να απομονωθεί από τις εξελίξεις αυτές καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες αξίας είναι παγκόσμιες και η διασύνδεση των οικονομιών μεγάλη. Επί παραδείγματι, η ενίσχυση του δολαρίου κάνει αφεύκτως τη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη ακόμα πιο διευκολυντική μέσω της υποτίμησης του ευρώ.

Για την ελληνική οικονομία τόνισε ότι τα περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα καθώς ο πληθωρισμός καθοδηγείται από το εξωτερικό, ενώ ανέφερε επίσης ότι οι ανατιμήσεις έρχονται με κάποια καθυστέρηση οπότε οι αμέσως επόμενοι μήνες προμηνύονται δύσκολοι.

πηγή: reporter.gr

κυβέρνηση