Κρουαζιέρα: Πτώση προσεγγίσεων αλλά αύξηση επιβατών το 2016

Παρά το γεγονός ότι το 2016 στους ελληνικούς προορισμούς έχουν κατατεθεί λιγότερα αιτήματα για προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων (calls) σε σχέση με πέρσι θα αποβιβαστούν συνολικά περισσότεροι επισκέπτες. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να γίνουν 4.044 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια τα οποία θα υποδεχτούν συνολικά 5,2 εκατ. επισκέπτες. Οι περισσότερες κρατήσεις και η παρουσία μεγαλύτερων πλοίων είναι η αιτία για το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και φορέων ναυτιλίας, που δημοσιεύει η Ναυτεμπορική, η Ελλάδα φέτος αναμένεται να αποκομίσει περαιτέρω κέρδη από τη γενικότερη αστάθεια που παρατηρείται στις γειτονικές χώρες, αλλά υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο οι εταιρείες να βρουν νέες αγορές για τα κρουαζιερόπλοιά τους από το 2017 και μετά. Σημειώνεται ότι το 2015 έγιναν 4.281 προσεγγίσεις με 4,95 εκατ. επισκέπτες, αριθμοί αυξημένοι σε σχέση με το 2014, κυρίως λόγω του τελευταίου τριμήνου, όταν πολλές εταιρείες ακύρωσαν προσεγγίσεις σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Τουρκία και την Αίγυπτο και επέλεξαν Ελληνικά λιμάνια για να δέσουν.

Ωστόσο το φαινόμενο είναι συγκυριακό και δεν μπορεί να οδηγεί σε εφησυχασμό. Η χάραξη ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της κρουαζιέρας με στήριξη των υποδομών είναι η μόνη διέξοδος.

Το λιμάνι του Πειραιά με την COSCO πλέον στο τιμόνι αναμένεται δεχτεί λιγότερους από 900.000 επισκέπτες φέτος όμως η παρουσία του κινέζικου κολοσσού δημιουργεί ελπίδες ανάσχεσης της πτωτικής του τάσης. Από το 2013 πέφτει σταθερά κάθε χρόνο τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων όσο και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επιβατών.

Από τις 711 προσεγγίσεις και το 1,3 εκατ. επισκέπτες το 2013 έπεσε στα 606 calls και το 1,05 εκατ. επισκέπτες το 2014 και στις 621 προσεγγίσεις και 980.000 επισκέπτες το 2015, κυρίως επειδή ευνοήθηκε από την αλλαγή των προγραμμάτων των εταιρειών κρουαζιέρας λόγω των γεγονότων στις γειτονικές χώρες.

Για το 2016 αναμένεται να δεχτεί 510 προσεγγίσεις και 888.000 επισκέπτες, με τη Σαντορίνη να αναμένεται να δεχτεί 863.000 επισκέπτες, αφού σε αντίθεση με τον ΟΛΠ αυξάνει σταθερά τις επιδόσεις του.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν έχει λιμάνι και τα πλοία δένουν σε ναυτοδέτες αρόδο, ενώ και το τελεφερίκ, ο μοναδικός τρόπος να ανέβεις στο νησί, έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!