κομισιόν-κρατάει-σφιχτά-λουριά-επι-595336
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 20.05.2022 | 07:34

Κομισιόν: Κρατάει «σφιχτά λουριά» επιτήρησης στις υπερχρεωμένες χώρες -Τι θα κάνει με την Ελλάδα

Την παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής (general escape clause) θα εισηγηθεί την προσεχή Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico Europe, που επικαλείται τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Κομισιόν θα προτείνει στα κράτη-μέλη να παραμείνει εν ισχύ η ρήτρα – η οποία αναστέλλει την υποχρέωση τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. – και για το 2023, εξαιτίας της επιδείνωσης των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ουσιαστικά, η Κομισιόν θέλει κρατήσει «σφιχτά λουριά» επιτήρησης στις υπερχρεωμένες χώρες, με πρώτη την Ελλάδα, την ώρα που ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι η Ελλάδα και όλα τα άλλα κράτη – μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή στη μείωση του χρέους.

«Γενικά», είχε τονίσει ο Τζεντιλόνι, «μπορώ να πω ότι η Ελλάδα και όλα τα κράτη – μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στη μείωση του επιπέδου του χρέους και στον περιορισμό των τρεχουσών δαπανών που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό. Αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα κράτη – μέλη με υψηλό χρέος».

Μάλιστα, ο Ιταλός επίτροπος είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι, ανεξάρτητα από τον τρόπο εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων γενικά στην Ευρώπη, ειδικά για την Ελλάδα, στις συστάσεις που θα διατυπώσει η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα, θα ληφθεί υπόψη η συμμόρφωση στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ.

Η αρχική καθοδήγηση της Κομισιόν σχετικά με τη γενική ρήτρα διαφυγής, που ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2020, προσανατολιζόταν προς την εκπνοή της φέτος, δεδομένης της σθεναρής ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Ωστόσο, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι είχε δηλώσει ότι η τελική εισήγηση θα γίνει το Μάιο, μετά τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, η μεγέθυνση της ευρωπαϊκής – και της ελληνικής – οικονομίας το 2022 θα είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις προ εισβολής εκτιμήσεις. Η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης θα διογκωθούν κατά μόλις 2,7% φέτος, έναντι 4% που προέβλεπε τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το 2023, η οικονομία της Ε.Ε. και την Ευρωζώνης προβλέπεται πλέον ότι θα μεγεθυνθούν κατά 2,3%, έναντι 2,8% και 2,7% αντίστοιχα στις χειμερινές προβλέψεις του Φεβρουαρίου. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Ελλάδα είναι 3,5% για το 2022 (έναντι πρόβλεψης 4,9% το Φεβρουάριο) και 3,1% το 2023 (έναντι 3,5% το Φεβρουάριο).

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής του εφοδιασμού αερίου από τη Ρωσία, η ανάπτυξη της Ε.Ε. ουσιαστικά θα μηδενιστεί φέτος (θα περιοριστεί στο 0,2%) και θα είναι μειωμένη κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2023, σύμφωνα με την Κομισιόν. Εντός του τρέχοντος έτους, η ευρωπαϊκή οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση σε αυτό το σενάριο, ενώ ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα αγγίξει το 10%.