κόκκινα-δάνεια-κι-αναδρομικά-τα-ορόσ-324019
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 04.02.2019 | 10:15

Κόκκινα δάνεια κι αναδρομικά τα «ορόσημα» για τους θεσμούς

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη σύνταξη της έκθεση των θεσμών που αναμένεται να κατατεθεί στις 27 Φεβρουαρίου και στην οποία θα βασιστεί η απόφαση του euroroup για την εκταμίευση των 750 εκ.€ προς την Ελλάδα, που αποτελεί το πρώτο πακέτο μέτρων για το χρέος. Συνολικά 16 είναι τα ανοικτά θέματα, ωστόσο δύο είναι τα «καυτά» μέτωπα πάνω στα οποία καλείται η Αθήνα να δείξει απτά δείγματα προόδου.

Το ένα είναι τα κόκκινα δάνεια και η διαδικασία αλλαγής του Νόμου Κατσέλη, για τα διευκόλυνση των πλειστηριασμών, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με τις δικαστικές αποφάσεις και τις καταβολές των αναδρομικών σε δικαιούχους, που απειλούν να τινάξουν στο αέρα την δημοσιονομική πορεία.

Τα δυο αυτά θέματα βέβαια «φτιάχνουν» κλίμα και για την προσπάθεια έκδοση νέων ομολόγων και διαμόρφωσης της «πολυπόθητης» καμπύλης χρέους.

Πλειστηριασμοί και πρώτη κατοικία

Κομβικό μέτωπο, όπως τόνισε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκη την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή είναι το θέμα με η διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και το συνδεόμενο  νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ήδη αναμένονται στοιχεία από τις τράπεζες για το προφίλ των δανείων που είναι σε καθυστέρηση ώστε να καταγραφεί το νέο πλαίσιο προστασίας από πλειστηριασμούς. Είναι προφανές ότι οι νέες ρυθμίσεις θα ανοίγουν την πόρτα για περισσότερους πλειστηριασμούς, κάτι που βέβαια δημιουργεί πρόβλημα εν όψει κι εκλογών.  Ωστόσο η αναθεώρηση των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας προβάλλεται από τις τράπεζες και τους θεσμούς ως μονόδρομος για την «αποκάλυψη» στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά και την μείωση της «δεξαμενής» των κόκκινων δανείων.

Οι δικαστικές αποφάσεις

Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις δικαστικές αποφάσεις. Οι πληροφορίες από τη συζήτηση της Παρασκευής στην Ολομέλεια του ΣτΕ, για τα Δώρα στο Δημόσιο, παραπέμπουν σε αρχική εισήγηση που φένρει δικαίωση όσων έχουν προσφύγει για επιστροφές των περικοπών. Μάλιστα το κόστος από μια ενδεχόμενη τέτπια απόφαση οδηγεί σε μια επιβάρυνση 3,5- 4 δισ ευρώ μόνο για τα αναδρομικά δύο ετών.

Τρίτη εκκρεμότητα, η στελέχωση του Δημοσίου με “μόνιμους” Γενικούς Γραμματείς, ως ένδειξη αποκομματικοποίησης του δημόσιου τομέα. Η διαδικασία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το περασμένο καλοκαίρι και παρά την ανοχή των Ευρωπαίων, η δυσφορία δεν είναι κρυφή.

Επιπλέον εκκρεμότητες έχουν να κάνουν με τη στελέχωση της ΑΑΔΕ με 12.000 υπαλλήλους, το άνοιγμα 120 κέντρων πρωτοβάθμιας υγείας, το κεντρικό σύστημα προμηθειών στην Υγεία, η περαιτέρω χαλάρωση ή και άρση των capital controls, το ηλεκτρονικό σύστημα στη Δικαιοσύνη, το σχέδιο “εξόδου” του ΤΧΣ από τις τράπεζες, η δευτερογενής νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση στις αδειοδοτήσεις επενδύσεων, η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπερταμείου, η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο, η υλοποίηση των πλάνων για “Ελευθέριος Βενιζέλος” και Ελληνικό, η αποφυγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες.

Γιώργος Αλεξάκης