Κόκκινα δάνεια: Aν απέχουν πολύ οι ελληνικές τράπεζες από μια νέα, σοβαρή αύξηση των κόκκινων δανείων, προειδοποιούν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί στην πρώτη μεταμνημοναική έκθεση εποπτείας, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους δύο ανησυχητικά σημάδια: η καθαρή εισροή μη εξυπηρετούμενων δανείων έγινε και πάλι θετική από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ άρχισαν να αυξάνονται και τα δάνεια που βρίσκονται σε προσωρινή καθυστέρηση και ενδέχεται να περάσουν σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.
Όπως σημειώνουν η Κομισιόν και η ΕΚΤ στην έκθεσή τους, η καθαρή ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει συγκρατημένη, αλλά υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού. Ειδικότερα,
Όπως τονίζουν οι Θεσμοί, στόχος των συστημικών τραπεζών είναι να προσεγγίσουν τον μέσο όρο των ομολόγων τους στην ΕΕ έως το τέλος του 2024, σε ό,τι αφορά τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεδομένης της λήξης του Προγράμματος Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων, «Ηρακλής», τον Οκτώβριο του 2022, οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να βασίζονται όλο και περισσότερο στην εσωτερική τους διαχείριση δανείων σε περίπτωση αθέτησης ή σε κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων και στην ικανότητά τους να προσφέρουν βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις ή να προβαίνουν σε αποτελεσματική ανάκτηση εξασφαλίσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολο από την ανόργανη μείωση των ΜΕΔ που χρησιμοποιείται κυρίως μέχρι στιγμής, ακόμη περισσότερο για ορισμένα λιγότερο σημαντικά ιδρύματα με υψηλούς δείκτες μη αποδοτικών δανείων, τα οποία επίσης δεν έχουν κάνει χρήση του προγράμματος Ηρακλής.
Δεδομένου του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος, τονίζεται στην έκθεση, οι τράπεζες αναθεωρούν επί του παρόντος τις στρατηγικές τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τροποποιώντας προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων και για τις ανάγκες σχηματισμού προβλέψεων.
Όπως υπογραμμίζουν οι Θεσμοί, παρά τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προκλήσεις και καθοδικούς κινδύνους, γεγονός που θα απαιτήσει στενή παρακολούθηση. Η κερδοφορία των τραπεζών και η ικανότητά τους να δημιουργούν κεφάλαια εσωτερικά θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά από: α) πιθανή επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού καθώς το ενεργειακό κόστος και τα επιτόκια αυξάνονται και επιδεινώνουν την ικανότητα αποπληρωμής των οφειλετών, β) πιθανή μείωση της ζήτησης πιστώσεων σε περίπτωση ύφεσης και γ) αυξήσεις στο κόστος χρηματοδότησής τους.
Πηγή: sofokleousin.gr
Η ουκρανική συνοριοφυλακή εμπόδισε πάνω από 13.000 άνδρες να εγκαταλείψουν την επικράτεια αφότου εισέβαλαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας την…
Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό του 31χρονου σμηναγού, κυβερνήτη του μοιραίου F4 Phantom που κατέπεσε στην Ανδραβίδα. Οι έρευνες…
Ένας καυγάς μεταξύ εφήβων ξέσπασε όταν οι μητέρες τους ενεπλάκησαν σε καβγά σε εμπορικό κέντρο στην Αυστραλία. Πλάνα από τη…
Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προκάλεσε ο χιονιάς στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου. Η διακοπή στην ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου Γιάννη…
Αποκάλυψη για τον κλέφτη του Πικάσο. Το τηλέφωνο του παρακολουθούνταν από την ώρα που πραγματοποιήθηκε η ληστεία. Σύμφωνα με τη…
Διακοπή ρεύματος έχει προγραμματιστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ για σήμερα, 1 Φεβρουαρίου , σε περιοχές της Αττικής μεταξύ των οποίων: Aθήνα…