Κοινωνική επιχειρηματικότητα: Οι καλύτερες χώρες στον κόσμο (λίστα) – Σε ποια θέση η Ελλάδα

Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση ανάμεσα στις καλύτερες χώρες για επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν τις επιχειρήσεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν κοινωνικά ζητήματα, σύμφωνα με έρευνα ειδικών, η οποία όμως έδειξε ότι το έργο των κοινωνικών επιχειρηματιών παραμένει μυστήριο για τους περισσότερους πολίτες, εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με την έρευνα του Thomson Reuters Foundation, με δείγμα σχεδόν 900 ειδικούς κοινωνικών επιχειρήσεων στις 45 μεγάλες οικονομίες του κόσμου, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτές είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, η πρόσβαση στις επενδύσεις και η κρατική υποστήριξη.   Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά μεταξύ 9 Ιουνίου και 15 Ιουλίου, έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν καλή εκπροσώπηση σε διοικητικές θέσεις σε κοινωνικές επιχειρήσεις και καταγράφουν καλές επιδόσεις, ιδιαίτερα στην Ασία.

Ανάμεσα στα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

  1. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση ως το καλύτερο κράτος για κοινωνική επιχειρηματικότητα, με τον Καναδά και τη Βρετανία να ακολουθούν.
  2. Η Ελλάδα κατετάγη 39η. Η Τουρκία κατετάγη τελευταία (το Ιράν εξαιρέθηκε της έρευνας καθώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν αρκετοί συμμετέχοντες).
  3. Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με τη Σιγκαπούρη και το Ισραήλ.
  4. Χαμηλά στην κατάταξη είναι επίσης η Βενεζουέλα, η Βραζιλία και η Ιρλανδία – χώρες όπου η κυβερνητική πολιτική δεν στηρίζει την κοινωνική επιχειρηματικότητα, είπαν οι ειδικοί.
  5. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα κερδίζει δυναμική διεθνώς, με το 85% των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα να υποστηρίζουν ότι ο κλάδος αναπτύσσεται.
  6. Ωστόσο, σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων απάντησε ότι τα βασικά προβλήματα είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, η πρόσβαση στις επενδύσεις και η κρατική υποστήριξη.
  7. Η πρόσβαση στις επενδύσεις φαίνεται να είναι ευκολότερη στον Καναδά, στη Σιγκαπούρη, στις ΗΠΑ και στο Βέλγιο καθώς και στις Φιλιππίνες και στην Ινδία.
  8. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, το 68% των ειδικών είπαν ότι οι γυναίκες έχουν καλή εκπροσώπηση στη διοίκηση των κοινωνικών επιχειρήσεων – αλλά μόνο το 48% είπε ότι οι γυναίκες πληρώνονται το ίδιο με τους άνδρες.
  9. Οι ασιατικές χώρες είχαν καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, με τις Φιλιππίνες να βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από τις υπόλοιπες.
  10. Το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ, το Σαντιάγο και το Ναϊρόμπι αναφέρονται ως βασικά hot spots για την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Για όσους δεν γνωρίζουν πολλά, η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα είναι μία αναδυόμενη, εναλλακτική μορφή επιχειρηματικότητας στηριζόμενη στην Κοινωνική Οικονομία. Το κέρδος των επιχειρήσεων, μάλιστα, προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΛΙΣΤΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!