κινητά-άλλα-δέκα-χρόνια-χωρίς-τέλη-περ-364546
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 09.12.2021 | 16:22

Κινητά: Άλλα δέκα χρόνια χωρίς τέλη περιαγωγής στην Ευρώπη

Κινητά: Παρατείνεται για δέκα χρόνια η κατάργησης των τελών περιαγωγής για τις κινητές επικοινωνίες μεταξύ χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2032 οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον χρόνο ομιλίας που προβλέπει το πρόγραμμά τους σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης.

«Η επέκταση των κανόνων περιαγωγής θα διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να συνεχίσουν να πραγματοποιούν κλήσεις, να στέλνουν γραπτά μηνύματα και να περιηγούνται στο Διαδίκτυο ενώ ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, χωρίς να φοβούνται το λογαριασμό τους» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η κατάργηση η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2017, είχε αρχικά προγραμματιστεί να λήξει τον Ιούνιο του 2022.

Οι καταναλωτές που συνήθως διαθέτουν υπηρεσίες 5G στο εσωτερικό θα μπορούν να απολαμβάνουν υπηρεσίες 5G και κατά την περιαγωγή, όπου αυτές είναι διαθέσιμες.

Επιπλέον, ο νέος κανονισμός διασφαλίζει ότι οι πολίτες θα έχουν αυξημένη δωρεάν πρόσβαση σε επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης που θα παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού του καλούντος.

Οι φορείς εκμετάλλευσης θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες είναι ενήμεροι της δυνατότητας πρόσβασης σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέσω του «112», του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης, καθώς και άλλων εναλλακτικών μέσων πρόσβασης, όπως μέσω κειμένου σε πραγματικό χρόνο ή διαθέσιμων εφαρμογών, για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε την Πέμπτη υπόκειται σε έγκριση από το Συμβούλιο και την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του Συμβουλίου, η σλοβενική προεδρία σκοπεύει να υποβάλει τη συμφωνία στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου (Coreper) για έγκριση στις 15 Δεκεμβρίου.