καύσιμα-άδωνις-σε-πρόβλεψη-σοκ-για-τ-363444
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 07.06.2022 | 22:07

Καύσιμα: Άδωνις σε… πρόβλεψη-σοκ για τις τιμές

Καύσιμα: Ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε μια εφιαλτική… ανάλυση, σχετικά με τις τιμές των καυσίμων. Είπε: «Την εβδομάδα που μας πέρασε ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα με σκοπό να πέσει η τιμή.

»Δεν έπεσε η τιμή ούτε κατά 1 δολάριο, θεωρήθηκε μικρή αυτή η αύξηση. Στη συνέχεια οι ΗΠΑ επέτρεψαν την μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη παρά τα sanctions που έχει η Βενεζουέλα με σκοπό να πέσει η τιμή. Η τιμή έπεσε στην αρχή 5-6 δολάρια, μετά ξανανέβηκε δηλαδή ξεκίνησε από τα 118 δολάρια και έφτασε τα 121 δολάρια. Οι δε προβλέψεις του πετρελαίου για τον χειμώνα μιλάνε για μια μέση τιμή του βαρελιού 138,5-140 δολάρια. Αυτό σημαίνει περίπου 2,8 έως 3 ευρώ πάντως παραπάνω απ’ ό,τι είμαστε σήμερα».

Όπως είπε σημείωσε ο υπουργός, σήμερα είμαστε στο 2,30-2,40 ευρώ με 120 μέσο όρο τιμής στο βαρέλι. Μπορεί να μην είναι 3 ευρώ αλλά οι προβλέψεις είναι ότι το πετρέλαιο τον χειμώνα θα αυξηθεί, πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι το πρώτο είναι αν η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα. Απάντησε λέγοντας: «Αναγνωρίζει είναι η απάντηση και το fuel pass έγινε γι’ αυτό το λόγο και μια σειρά άλλων μέτρων που έχουμε πάρει έγιναν γι’ αυτό το λόγο. Άρα είναι προφανές ότι έχετε μια κυβέρνηση που καταλαβαίνει ότι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τους πολίτες».

Μια τρίτη παράμετρος, είναι τα περιθώρια μας απεριόριστα; είπε ο υπουργός. «Όχι είναι η απάντηση. Είναι τα περιθώρια μας πολύ περιορισμένα; Ναι είναι η απάντηση. Άρα έχουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει πολύ τους πολίτες μας και η κυβέρνηση που δέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα και θέλει να βοηθήσει όσο μπορεί πρέπει να κινηθεί εντός κάποιων περιορισμένων ορίων. Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε».